5 de febrer del 2011

LA VEU DE FLIX 366: SANTA ÀGUEDA


Avui ha coincidit la sortida del darrer número de la Veu de Flix amb Santa Àgueda, amb una fotografia a l'apartat de "foto històrica" dels anys quoranta amb les "dacteres" d'aleshores, una tradició força arrelada i viva que ha arribat fins l'actualitat amb una gran participació.Podeu veure dues fotografies una feta l'any 2008 i l'altra d'aquest migdia, totes dues davant l'ajuntament acompanyant la dels anys 40. 

Aquest primers dies de febrer són plens de tradicions als nostres pobles, el 2 és la Candelera, "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, l'hivern és viu; però tant si plora com si deixa de plorar la meitat der l'hivern encara ha de passar",  El dia 3 és Sant Blai, advocat contra el mal de coll i de gola, "per Sant Blai gelada, tot el mes assegurada", " com farà el dia tres farà tot el mes". I el 5 Santa Àgata, que havia estat la patrona de les dones, de les rentadores i bugaderes de riu,  celebració molt arrelada a la Catalunya Nova i de la Franja, "Si plou per Santa Àgueda, plourà sis setmanes", "per santa Àgueda l'hivern s'enfada"...

1 comentari:

Jaume Masip Llop ha dit...

La meva enhorabona a totes les que organitzen i participen en la festa de les àguedes.
Mantenen viva una tradició molt antiga!
Aprofito per a fer-los-hi un suggeriment, m'han explicat que antigament a la plaça major, en aquesta festa es ballava la jota de Flix, el ball de coques, etc. seria interessant intentar recuperar-ho, que us sembla?

10 de febrero de 2011 22:23