18 de setembre del 2011

JOSEP TERMES EN EL RECORD

El passat dia 9 ens deixà  el pofessor Josep Termes Ardèvol, Premi d'honor de les Lletres Catalanes el 2006, el gran historiador del moviment obrer català i de les seues vinculacions amb el catalanisme polític. Aquests dies el mitjans d'abast nacional n'han parlat de la seua obra i de la seua trajectòria personal, política i docent. Amb tot, des del nostre territori, amb l'excepció d'escrits en record seu com el fet per l'historiador Josep Sànchez Cervelló, no ha tingut a hores d'ara el reconeixement que es mereixia, i més si tenim en compte les seues arrels i vinculacions amb la Fatarella, població d'on era la seua mare.

Precisament una de les seues darreres obres d'investigació estan dedicades als Fets de la Fatarella del gener de 1937: "Misèria contra pobresa". Un dels llibres més importants per conèixer la realitat de les nostres terres i el drama de la Guerra Civil del 36. Un treball de microhistòria, on a partir d'un fet concret, en un poble petit, analitza un gran problema i un fenòmen com foren les col.lectivitzacions agràries. Com recorda el mateix Josep Termes, els Fets de la Fatarella, com passà a bona part dels pobles, "mostren la realitat d'una utopia col.lectivitzadora portada per una gent molt poblra, a vegades miserable, que es produeix en un medi humil... una col.lectivització de miserables contra pobres".

2 comentaris:

Grup Xarxa d'Amposta ha dit...

Llibre impressionant i d'obligada lectura per tot aquell que vulgui conèixer millor la nostra història i un fet traumàtic encara no superat del tot al municipi de la Fatarella.

P ha dit...

Moltes gràcies a tots els que feu comentaris... però darrerament el blogger no permet confirmar !!!