1 de maig del 2013

1986, FESTA DE L'1 DE MAIG. L'ANY DEL CENTENARI DE LA FESTA DEL TREBALL.


Temps era temps, imatges pel record. Amics de Flix i del facebook han creat fa pocs dies una pàgina titulada "FLIX FOTOS PEL RECORD" que a hores d'ara té una acollida excepcional. El fet que es puguin compartir fotografies dels albums familiars, de trobades d'amics, de festivitats, d'esdeveniments de significació importants del poble, ja de si té molta importància. Però allò més trascendent que té compartir fotografies pel facebook és que convida a la interrelació entre els seus seguidors i seguidores, compartint comentaris que ens ajuden a conèixer millor la imatge en qüestió i per extensió el nostre poble.

Una de les fotografies que personalment m'ha portat vells i alhora bons records ha estat la que ha facilitat l'amiga Aleandra, la veu de Radio Flix. Una fotografia de la festa de la Gent Gran de Flix, organitzada conjuntament per l'Ajuntament i la junta de la Llar per primer cop l'1 de maig de 1986, tres anys després de la inauguració de la Llar de Jubilats, enguany fa tot just 30 anys. Una festa que s'ha mantingut i que s'ha convertit en una de les més assenyalades del nostre poble. Fotografia a la que s'hi han afegit gairebé quoranta comentaris a més dels pertinents m'agrada.

He de dir que desconeixia la seua existència, assegut darrera del president de la Llar, el sr. Viñoles, escolto el seu parlament acompanyat per Jaume Ramon Affonso a l'esquerra, l'Aleandra que feia de presentadora de l'acte, i a la dreta tres de les cinc pubilles de Flix. Anna Ma Masot., Ma Carme Clua, també Pubilla Comarcal de la Ribera, i Anna Ma Casadó. Aquesta fotografia té una significació molt especial ja que fou relitzada pel recordat fotògraf Antonio Llecha Terré.

Temps era temps. Aquell any fou especial ja que es celebrava el Centenari de la festa del Treball. Al matí unes cinc-centes persones ens haviem reunit a l'ermita del Remei per fer un "esmorzar camperol" (referència de la Veu de Flix), i a les 5 de la tarda es realitzà la ja tradicional festa a la mateixa Llar on es lliuraren el premis de bitlles, petanca, escacs, dominó, botifarra i guinyot, a més de certaments de poesia, narrativa i memòria històrica. Premi de memòria històrica que guanyà el recordat EnC, pseudònim del seyor Ricard Ferrater. D'aquí la quantitat de trofeus que es veuen a la fotografia.