3 de setembre del 2013

AINA VEGA AL DIGITAL DE CULTURA "NÚVOL".


La novetat cultural del nou curs que comencem és sens dubte la revista digital  NÚVOL. Avui els protagonistes són Julio Manrique, Sergi Pàmies i Eliseu Climent, però d'una manera molt especial  ho és Aina Vega, qui ens ofereix a l'apartat CASTAFIORE un magnífic escrit, crònica i crítica alhora.

                                 "Pierrot Lunaire tanca el festival Mas i Mas".  

"En el context de la cloenda del Festival Mas i Mas al MHUBA i en l’espai 30 Minuts de Música als museus, l’Ensamble XXI va interpretar, després d’una dosi de pedagogia a mans de Josep Barcons, el Dreimal sieben Gedichte aus Albert Girauds »Pierrot lunaire« op. 21 d’Arnold Schönberg

Se celebrava el centenari de l’Associació Música da Càmera, el 88è aniversari de la première a Catalunya de l’obra del compositor austríac que, en el seu moment, oferí una traducció noucentista a càrrec de Joaquim Pena, amb comentaris de Robert Gerhard i Alban Berg. Val a dir, a més, que el novembre passat fou el centenari de la première a Berlín. L’obra fou encarregada per l’actriu de cabaret Albertine Zehme qui, a més, posà veu a l’estrena. Prèviament havia presentat al compositor poemes del simbolista Richard Dehmel, del qual Schönberg n’escollí 21, que es divideixen en tres parts de set poemes cadascuna (el simbolisme del 3 i del 7 és important en el compositor, especialment en aquesta partitura, justament l’op. 21, on dos més u són tres). Amb modulacions extremes, l’obra és concebuda per a la veu d’una actiu versàtil que pugui executar l’Sprechgesang o Sprechstimme, més que no pas la d’una cantant que vibri amb la sinuositat de la música, molt llaminera. Tot i així, acostumen a ser cantants aquelles qui interpreten l’obra. En aquest cas es va oferir un Pierrot molt expressiu que ajudava a la recepció per part del públic, més avesat al cant que al recitat sobri de l’Sprechgesang schönberguià......."

                                ENHORABONA I MOLTES FELICITATS AINA !