8 de setembre del 2013

L'ANIVERSARI DE LA BATALLA DE L'EBRE, LES JERC I EL POBLE VELL DE CORBERA



                          
                                      "...Pueblo catalán, vigila!
                                      Pueblo catalán, alerta!
                                      Con el corazón de España
                                      Solo corazón de tierra,
                                      Catalanes yo os saludo.
                                      Viva vuestra independencia!"

 Aquests senzills versos del gran Rafael Alberti ens donen la benvinguda a l'església de Sant Pere del poble Vell de Corbera d'Ebre. Una exposició dedicada a la Batalla de l'Ebre dins aquest marc marcat d'història és el lloc on aquest migdia hem pogut participar en un emotiu acte de les JERC.

Les JERC Terres de l'Ebre han organitzat un seguit d'actes d'homenatge als republicans morts durant la Batalla de l'Ebre en motiu de 75è aniversari. Després d'una breu presentació d'Àlex de la Guia, coordinador de les JERC, la documentada xerrada del professor i historiador Marc March dedicada a "la batalla oculta, aspectes sociopolítics de la Batalla de l'Ebre" ha estat l'inici. Acte seguit hem pogut escoltar tres components del grup XEIC en versió acústica, amb cançons força adients als moments que estem vivint, com  "Tornarem" o "Els biberons de combat", aquesta darrera dedicada a la "lleva del biberó", els protagonistes principals en tots els sentits de la Batalla de l'Ebre. Per acabar el diputat al Congrés Alfred Bosch ens ha ofert un emotiu i alhora pedagògic discurs al voltant dels moments que estem vivint, de la importància de la Via Catalana del proper 11 de setembre i de la mesura del seu èxit especialment als trams de l'Ebre.

Per acabar Àlex de la Guia,el coordinador de les JERC de les Terres de l'Ebre, i Alfred Bosch han fet una ofrena florals republicans morts en la Batalla de l'Ebre, amb el cant dels Segadors per part dels assistents cloent l'acte.