2 d’abril del 2019

3 D'ABRIL DE 1979, PRIMERES ELECCIONS MUNICIPALS DEMOCRÀTIQUES.


El dimarts 3 d'abril del 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques  des de l'any 1934. A Flix amb un cens de 3.843 electors, van votar 2.937, els qual van ser 1.758 vots per l'agrupació d'esquerres l'Entesa de Flix, 816 vots per Centristes de Catalunya - UCD, i 337 vots per a la coalició Convergència i Unió, havent optat 26 persones pel vot en blanc o nul.
D'acord amb aquest resultats el 19 d'abril es constituirien els primers ajuntaments democràtics i pel que fa a Flix , com a cap de llista de l'Entesa de Flix,  seria elegit alcalde amb 24 anys i amb el carnet del PSUC a la cartera des de l'època universitària.
Des del blog m'agradaria fer el meu particular reconeixement a tots els components de la candidatura d'esquerres l'Entesa de Flix així com a tots els regidors que en aquells moments de transició democràtica vam compartir els anys més apassionants i transformadors de la nostra història recent.
"40 anys de vot local". El setmanari La República del passat cap de setmana ens oferí un dossier històric d'aquelles dates de l'abril de fa 40 anys, tot recordant la intensitat política de la marató d'urnes d'onze mesos on l'electorat vam passar quatre vegades pel col·legis electorals: dues eleccions i dos referèndums enmig d'un ambient de tensió i crispació permanent. El dossier dedica un apartat especial titulat "Obrint el camí", on recorda que en les eleccions municipals del 1979 a Catalunya es van escollir dinou alcaldesses ( gairebé un 2 per cent del total) i una cinquantena de regidores que van trencar amb els estereotips de gènere, aspecte pel que m'agradaria recordar que una de les cinquantena regidores escollides va ser Magda Clua, la primera regidora de cultura de la nostra democràcia.
Fotografia dels components del primer ajuntament democràtic flixanco, dels quals sis malauradament ens han deixat, d'esquerra a dreta: Josep Arnaiz Musset (Centristes de Catalunya - UCD), Francesc Enseñat Prió (Centristes de Catalunya - UCD), Jordi Ferrer Granolleras (Centristes de Catalunya - UCD), Ramon Garciapons Beá (Entesa de Flix), Pere Muñoz Hernández (Entesa de Flix) , Magda Clua Montaña (Entesa de Flix), Jaume Pros Perelló (Entesa de Flix), Joan Treig Sánchez (Entesa de Flix), Francesc Prunera Vidal (Entesa de Flix), Joan Antoni Català Llop (Convergència i Unió), Josep Pena Visa (Centristes de Catalunya - UCD), Marcel Guiu Biosca (Entesa de Flix) i Joan Casadó Ibáñez (Entesa de Flix).