13 d’abril del 2019

NEUS CATALÀ EN EL RECORD.


Neus Català, dels Guiamets, única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück, ens ha deixat avui als 103 any.
El 23 d'octubre de 2010  el poble de Flix va tenir l'honor de compartir un emotiu acte a Flix amb  Neus Català, com vaig escriure aleshores al blog, "l'obertura al públic de l'exposició "MAUTHAUSEN. UNIVERS DE L'HORROR" va tenir un valor afegit inqüestionable: La presència i la emotives paraules de Neus Català, qui amb els seus 95 anys no va voler perdre's aquest acte flixanco".
Fent memòria al blog de les referències i trobades amb Neus Català,  m'agradaria esmentar-ne dues. La tarda del dijous jarder de l'any 2013 quan vaig tornar a tenir l'ocasió de retrobar-la tot llegint Engels a la residència de la gent gran dels Guiamets, aquesta vegada el motiu era per felicitar el 101è aniversari al seu germà Lluís, un referent de d'independentisme d'esquerres. Encara recordo com al final de la celebració de cop es posa dreta i ens animà a cantar els Segadors, amb visques a Catalunya Lliure.
La darrera trobada va ser el juny de 2015, amb els amics Xavier i Andreu, aquesta vegada amb motiu de participar a la celebració del seus 100 anys, entre molts regals, l'amic Andreu li lliurà un exemplar amb una dedicatòria molt especial del seu premi Josep Pla de novel·la "El poeta del poble".

Un cop s'ha donat a conèixer la notícia de la seua mort, els mitjans i les xarxes s'han omplert amb emotives referències a la seua persona, de totes un tuit m'agradaria esmentar, la del pres polític i referent de la lluita per la memòria històrica, Raül Romeva:

 



"Quina tarda tan grisa. L'antifeixisme perd avui un referent inigualable, un símbol de llibertat i valentia. Neus, no tinguis cap dubte que, amb el teu mestratge, continuarem la lluita. Per tu i per totes: no passaran. Descansa en pau."

1 comentari:

Josep M.Cortina ha dit...

És un dia molt trist però amb el record de la seva exemplar trajectòria.