23 d’octubre de 2020

“Flix o un moment”, records de Matthew Tree.

"CAT Un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix", va ser el resultat d'un viatge de trenta dies per terres catalanes realitzat l'any 2000 per l’escriptor anglès Matthew Tree. Viatge realitzat en transport públic, decidit a l'atzar dels horaris dels trens i autobusos, que el portà el novè dia de la volta per Catalunya des  de Tortosa al poble de Flix. Tot i que hagin passat 20 anys és una lectura obligada per conèixer el nostre poble des d'una mirada força original. 

“Pel que es veu, però, els admiradors de Flix som minoria (...). No s’entén, aquesta falta de popularitat: Flix és al costat mateix del riu (tot seguit hi baixo, just a temps per veure, hipnotitzat, com el transbordador de cotxes llisca, tan lent com un llimac, d’una escullera a l’altra); a més Flix té una església antiga que dóna a una plaça amb tres bars amb terrassa; per no dir res dels quatre o cinc restaurants i els tres supermercats; les tres papereries-llibreries-quioscos i una joieria francament chic. I també hi ha les ruïnes del castell. I algunes voltes antigues i un passeig fluvial i una font que fa xiu-xiu i un monument que commemora la seva condició de ciutat pubilla l'any mil nou-cents vuitanta-nou (...)

Aquest és un viatge en bona part silenciós, tan silenciós com quan pujo la costa del castell per veure les ruïnes (passo pel cementiri, que estan ampliant... pujo sol i en silenci, i passejo entre les ruïnes, entro en una cambra fosca i en surto corrents quan una rata-pinyada es desperta i es posa a grinyolar; agafo un sender que crec que va cap a la vila per una ruta alternativa, però no, em torna aportar al cap de cinc minuts al castell, i en aquest moment comença a bufar un vent fresc i espero que net atès que ve de la direcció de la torre de refrigeració de la central nuclear d'Ascó que es veu de darrere la serralada (com un nen que no para de fer nosa), un vent que m'asseca la suor considerable que m'amara l'esquena i les aixelles i la ranura del cul, mentre els brins d'herba s'inclinen, mentre el riu flueix cap al pantà, mentre les fàbriques de Flix exhalen fum tranquil·lament; es pot pensar en qualsevol cosa mentre bufa el vent com ara..."

 

Matthew Tree tornà a Flix dotze anys després, concretament el 25 d'octubre del 2012, aquesta vegada per realitzar una xerrada magistral sobre la llengua catalana amb motiu del Correllengua

 

TREE, Matthew. CAT. Un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix. Columna Viatge. Barcelona. 2000. El novè dia. Flix o un moment. Pàg. 79-85.