26 d’octubre del 2012

EL CORRELLENGUA 2012 AMB MATTHEW TREE


Si l’any 1855 el viatger anglès Richard Ford  publicà el “Manual para viajeros por Catalunya y lectores en casa”, on entre d’altres en parlar de Flix escrigué :” Flix està envoltat per l’Ebre en un llit de fertilitat. El rec es realitza per mig d’un canal, que es nodreix gràcies a una gran Noria...” Gairebé 150 més tard un altre viatger anglès, Matthew Tree,  tornava a oferir un viatge de trenta dies per Catalunya i com Richard Ford  tornava a passar per Flix i ho publicava a un llibre que porta un títol ben curiós: “CAT. Un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix", publicat l'any 2000. 

I tot venint des de Móra en transport públic, escrivia: “Arribem a últim poble important abans de Lleida, el lloc on fa anys desitjo visitar: Flix”. Per continuar més endavant dient entre d'altres : “Flix és al costat mateix del riu (tot seguit hi baixo, just a temps per veure, hipnotitzat, com el transbordador de cotxes llisca, tan lent com un llimac, d’una escullera a l’altra); a més Flix té una església antiga que dóna a una plaça amb tres bars amb terrassa; per no dir res dels quatre o cinc restaurants i els tres supermercats; les tres papereries-llibreries-quioscos i una joieria francament chic. I també hi ha les ruïnes del castell. I algunes voltes antigues i un passeig fluvial...”.

Dotze anys després d’haver fet aquell viatge per veure si existia Catalunya i d’haver estat el novè dia a Flix, Mattew Tree ahir retornà al nostre poble per obsequiar-nos amb una magnífica conferència amb motiu de l’arribada del Correllengua 2012. La sala de Ca Don Ventura quedà uns vegada més petita per escoltar el conferenciant, qui ens obsequià amb un magnífic discurs de defensa de la nostra identitat i de la nostra llengua, discurs farcit d’anècdotes, curiositats i vivències personals al voltant del que anomena “la realitat oculta d’aquest racó d’Europa”, discurs que serví per presentar-nos la seua darrera obra “Com explicar aquest país als estrangers”, especialment al poble anglès.

FOTOGRAFIA DE MONTSERRAT ESTELA CARRERAS