29 de gener del 2021

Josep Crivillé Thomás (1819 - 1890) - Carlí i liberal. ( I )

 

Avui he rebut el llibre de Maria Montané, editat per l'ajuntament de la Torre de l'Espanyol: "Josep Crivillé Thomás (1819-1890) - Carlí i liberal ". Un recull històric sobre la figura d'un dels torredans i riberencs més importants del segle XIX.  Josep Crivillé (també Criviller o Clivillé), un personatge que un any després de la seva mort va merèixer tenir a les llibreries la seva biografia, escrita per l'erudit, escriptor i poeta, Ricardo Català Marsal (De la galeria de innovadores contemporáneos),  aleshores redactor al setmanari Reus Artistich. Una biografia literària amb les aventures i desventures de tot un heroi romànti,. voluntari carlí durant la primera carlinada, de la colla del Groc del Forcall, fugit a França, perseguit per la gendarmeria francesa, un cop retornat pereseguit pels mossos d'esquadra i la Guardia civil, pres per la justícia i finalment tot un heroi liberal en la lluita contra els carlins durant la tercera carlinada: "D. José Crivillé Thomás - Grande de España de segunda clase", opuscle de 25 pàgines, editat a la Tipografia de Manuel Ferré de Falset el 1891, publicació oblidada en el temps i recuperada fa pocs anys per un descendent seu, Josep Sebastià Cid Català.

Maria Montané, amb la col·laboració de Quimet Jornet,  a partir d'aquest opuscle ens ofereix un bon recull de documents  amb l'objectiu de recuperar la memòria de l'il·lustre fill de la Torre de l'Espanyol.  En instrodueix amb el personatge a partir d'una trobada amb la besnéta de Josep Crivillé, Pilar Solè, aportant una genealogia amb la descendència del matrimoni de Josep Crivillé amb Virginia Maria Peralma, amb qui tindrien una filla, Josefine, nascuda a Cavallon, departament de la Montclusa (França).

A destacar la versió en català de la biografia de Ricardo Català Marsal a càrrec de Xavier Pujals,  així com una còpia facsímil de l'opuscle. Molt interessant  la relació dels documents originals relacionats amb el nostre personatge, des del document del baptisme a la Parròquia de Sant Jaume de la Torre de l'Espanyol fins la partida de defunció del registre civil de Vinebre, així com els documents del matrimoni  i el testament a favor de la seva muller realitzat a una notaria de la Grand Combe (Gard) acompanyat pel document de les últimes voluntats.

Llibre que compta també amb la col·laboració de Josep Sebastià Cid Català, descendent de l'autor de la biografia  romàntica de Crivillé, qui escriu el capítol "Origen de la biografia", de Joan Ramon Vinaixa amb el capítol "De saltabarrancs a llegenda popular. Josep Criviller Tomás, un personatge amb llums i moltes ombres";  i també d'un capítol  meu sobre "Crivillé i la premsa a la Tercera Guerra Carlina", guerra on ja com a liberal i des del bàndol governamental destacaria en la lluita contra els carlins des del fort de Falset,  acabant amb el grau militar de tinent coronel en  finalitzar la guerra carlina i aconseguint  pels mèrits militars la distinció  de la Creu del Mèrit Militar de Segona Classe.