6 de juliol del 2022

Xerrada dels treballs a la Cloratita d'estudiants del Grau d'Arqueologia de la UB.

 

Excel·lent presentació dels treballs realitzats a la Cloratita, la que ens van oferir anit a Ca Don Ventura els estudiants del grau d'Arqueologia de la Facultat d'Història i Geografia de la UB. És la segona intervenció arqueològica dirigida pel professor Jordi Ramos la que han estat realitzant 8 estudiants tutoritzats per la Dra Queralt Solé. Intervenció que ha tingut el suport de l'Ajuntament de Flix i l'Associació la Cana.

Recordar que aquesta fàbrica, filial de la SEQF, situada a la zona de Sebes, abandonada després de la Guerra Civil,  va ser l'única instal·lació de l'Estat on es produia l'explossiu anomenat Cloratita, una barreja de clorat de potassa, clorur amònic i nitrat potàssic, materials que produia la Fàbrica Electroquímica de Flix.

Seria un dels primers encarregats l'alemany Emili Schriver Klein i el primer director Juan Muñoz Guitarte. Constituïda en societat filial, fou fundada el 5 de maig de l'any 1923. Durant la Guerra Civil fou totalment destruïda  per l'aviació alemanya.

Els elevats costos de la reconstrucció motivaren que la seva llicència d'explotació passés a mans de la Union Española de Explosivos; es decidí canviar l'activitat i dedicar-se a les explotacions de les mines de carbó i barita.

Per a més informació recomano la visita a les xarxes socials: instagram, Tik Tok, twitter i bloguer:    

                               Blog El Passat Més Recent – El passat més recent (ub.edu)

El passat més recent @passatmesrecent

 


 
 
Fotografies de Josep A. Collazos 

2 comentaris:

Francesc Pujol ha dit...

Pot ser caldria esmenar certs noms químics:
1r.- No existeix el "clorir amònic"; ha de ser clorur amònic. I amb la nomenclatura química actual, millor clorur d'amoni.
2n.- No existeix el terme "nitrat" sense un acompanyament; cal dir nitrat de ........ Nitrat de sodi, nitrat d'amoni, nitrat de potassi,......

P ha dit...

Corregit !!!Moltes gràcies per l'aclariment, Francesc Pujol:
"Clorat de potassa, clorur amònic i nitrat potàssic".