12 d’octubre del 2022

Visita al "Cementiri dels alemanys".

 


Avui, tal com anunciava a l'entrada anterior, hem realitzat en dos torns la visita guiada al l'anomenat "Cementiri dels Alemanys", també conegut a Flix com "cementiri dels protestants" o "cementiri petit". Activitat que ha estat introduida amb quatre dates històriques relacionades amb el Cementiri de Flix. Des dels seus origens, els primers enterraments pel civil, la construcció del mur de separació durant el franquisme entre els catòlics i els "acatòlics", així com la data de l'enderroc pocs anys després de la mort del Dictador.

·       El 1865 ja estava construit, segons consta per una visita pastoral del bisbe Benet Vilamitjana aquest any, qui manà es coloqués una creu al punt més alt i visible del cementiri.

·       19 d’octubre 1889: Primer enterrament pel civil de Isidro Torres Algueró.

·       20 de Febrer de 1891:  tenim una Carta al director del veterinari de Flix Casimiro Carim sobre l'enterrament civil de la seua dona, Carmen Torres Pujol.

·       1904. Construcció de la porta d'entrada amb la creu corresponen.

·       1943. Amb el nacionalcatolicisme imposat pel franquisme la llibertat de culte va quedar prohibida, d'aquesta manera l'ajuntament de Flix ordenà la separació del cementiri catòlic del civil, concretament la "construcción tabique de separación del cementerio católico del acatólico",  mur que es va construir l'abril de l'any 1943 amb un pressupost de 2.400 pts.

·       1977. Enderroc del mur de separació.