25 d’octubre del 2022

Visita al poble de Batea, el castell d'Algars i Pinyeres


Diumenge 23 d'octubre els amics de la Cana vam visitar Batea, el Castell d'Algars i Pinyeres,  visita programada dins les Jornades de Patrimoni Històric. Previament dissabte Pere Rams. secretari del Patronat pro Batea, ens oferí a ca Don Ventura una excel·lent xerrada sobre la seva història i patrimoni.

En primer lloc vam visitar l'antic poble de Pinyeres, a la vora del riu Algars, avui deshabitat, amb una carta de poblament concedida per l'orde del Temple al segle XIII, lloc on encara es pot veure a una paret l'escut característic de l'orde dels Hospitalers. Poble annexionat a Batea al segle XIX. Després es traslladarem al  Castell de sant Joan d'Algars, fortalesa templera construida sobre un petit castell àrab  documentat al segle XII, declarat Bé d'interés cultural nacional.

La Cooperativa Agrícola Sant Miquel de Batea, fou el següent centre d'interés. més conegut per Celler Batea, fundat el 1961, realitzant una interessant visita guiada per la seva història i les seves instal·lacions. El Celler Batea és segurament una de les coperatives més potents de Catalunya per la seva producció i la qualitat dels seus vins.

Per acabar la visita, havent dinat, realitzarem una passejada pel seu casc històric, la Plaça Major, Ca la Vila, la Capella de la Mare de Deu del Portal, el carrer Major, el carrer del Centre, antic carrer del Mig on destaquen el conjunt d'arcs gòtics, el Portal de cal Llarg, el portal de l'Àngel, el carrer dels Cavallers, el mirador del Picatxo, l'església de Sant Miquel Arcàngel i finalment el centre d'interpretació de la Batalla de l'Ebre: Hospitals de Sang.

* Fotografies realitzades amb el meu mòvil i alguna facilitada per M. Monclús.