18 d’agost del 2023

Miquel Trallero Gargallo, 'Trallero d'A', en el record (1945 - 2023)

 

Ahir, en fer un recull de les visites  al blog, vaig constatar un augment de les mateixes a una entrada del gener de l'any 2009: Trallero d'A: Gent de Flix, entrada il·lustrada amb un magnífic retrat col·lectiu de caricatures del seu món flixanco. Augment de visites que em va portar a cercar informació de Miquel Trallero per Internet i assabentar-me amb un breu de tres línies de la seua mort el passat 23 de maig a l'Hospitalet de Llobregat.

" El 21 de maig, segons comunica la família, ens va deixar el dibuixant Miquel Trallero Gargallo (Trallero d'A). Després de col·laborar a 'Mata Ratos', va ser un dels primers autors que es va incorporar a El Jueves, en què va publicar la sèrie 'Las tierras del señorito'. DEP  -  https://humoristan.org/ca/autor/trallero-d-a"

 

Vaig tindre la sort d'entrar en contacte amb Miquel Trallero Gargallo, més conegut per la seua signatura d'artista, Trallero d'A, fa uns quaranta anys, aleshores era un dels flixancos residents fora vila més coneguts, especialment per les seues participacions a la revista El Jueves, la serie 'Las tierras dels señorito' i les caricatures al diari El Periódico, amb força amics a Flix amb qui mantenia força lligams, segurament des de l'època de la Peña Los Audaces. Per a molts era el fill de la sra Matilde, la llevadora que ens va ajudar a néixer a tota la generació dels anys durs de la postguerra. Encara recordo la seua aposta als anys vuitanta per convertir el riu Ebre com un actiu turístic com a bon amant del piragüisme, apostant per la restauració al Casal de Miravet, poble on residia l'ex-vicari de Flix, el seu amic Josep Ma Saez

 

Vagin en el seu record, el retrat biogràfic de l'any 1979,  amb 34 anys  i plena activitat creativa a edicions Zeta:

 

"Miquel Trallero neix a Ascó entre l'Ebre i les nuclears. Quan encara no es parlava dels drets dels nens fou internat a un col·legi de capellans de Barcelona, del que en sortiria dos anys mes tard, amb l'alegria de les dues parts (dels capellans i dels que en ocupa). Malgrat això segueix sent catòlic. Una prova més de que la fe fa miracles. Està casat i te dues filles. Fins els 26 anys la seua aspiració màxima fou ser químic, però obstinadament els professors li negaren aquest caprici. Segurament la humanitat ha perdut el descobridor del xampú contra la calvície (...) a destacar les col·laboracions al Diario de Barcelona, Mundo, 4-2-4 (Gargallo), Flashmen, Interviu i Mundo Diario. El Jueves, és la seua casa des de fa dos anys (...) Li agrada el piragüisme i les trobades festives amb els seus amics de Flix". 

 

Als anys vuitanta continuarà amb les seues personals caricatures al diari  El Periódico.  Els darrers contactes amb Miquel Trallero el recordo, a principis de segle en la lluita contra els transvasament de l'Ebre i anys després en el negoci de les orles universitàries a un taller prop de la Diagonal de Barcelona.

 

 Des del blog voldria aportar el meu reconeixement a la seua persona,  recordant-lo amb el retrat del seu món flixanco, un conjunt de caricatures de gent de Flix , la majoria amics seus, molts residents fora vila, retrat realitzat aproximadament el 2007, amb el seu autoretrat a l'extrem superior dret.

 


Nota. Lo flixanco Trallero d'A diu que totes les persones dibuixades són imaginades, qualsevol paregut és una coincidència.