22 d’octubre del 2023

Visitant el patrimoni cultural de Bovera.

 Conèixer el patrimoni cultural de Bovera ha estat la proposta enguany de l'associació la Cana en l'apartat 'Coneguem els nostres veïns' de les XV jornades de Patrimoni Històric.  Així un grup d'amics de la Cana hem anat a visitar Bovera amb unes guies especials: Laia Manresa Alba, Graduada en Història,  i Pepa Bea Escoda, Llicenciada ern Geografia i Història, secció Història antiga i arqueologia.

Ens hem trobat a la plaça i ens hem traslladat a l'església parroquial neoclàssica, amb vestigis d'un antiga església romànica, dedicada a sant Josep des del segle XIX. Interior amb un conjunt de retaules d'estil neoclàssic.  Molt interessant el campanar amb un conjunt de quatre campanes del mitjans del XIX, així com veure les diferents marques dels picapedres als carreus.

 


A continuació ens hem dirigit a veure un forn de ginebre o cadec, molt ben conservat, situat molt a prop del riu de la Cana, de planta circular d'un radi d'un dos metres i parets d'uns 50 cm. de gruix.

Per finalitzar ens hem dirigit al Mas del Senyor, un conjunt monumental d'estil modernista historicista construït el 1907, situat en un magnífic paratge envoltat d'oliveres. Propietat de l'arquitecte municipal de la ciutat de Barcelona, Jaume Gustà Bondia. Una construcció que recorda els antics palaus renaixentistes, amb finestrals neogòtiques a la primera planta, amb troneres a les torres laterals i obertures a la part baixa que recorden els arcs de ferradura àrabs.