25 de setembre del 2024

Déu, Pàtria i Rei: Lo capellà de Flix, Josep Agramunt, i els matrimonis civils.

 

"Lo capellá de Flix va fer donar una gran pallissa á un matrimoni de Perelló. ¿Y no saben la causa? Es molt senzilla: aquell home y aquella dona s'havian casat civilment ¿Comprenen? Y are la religió s'imposa á garrotadas: s'enten: la religió dels cardenals".   (La Campana de Gràcia,  26 d'abril de 1874)

L'amic Josep Antoni al seu instagram ens va oferint un seguit de retalls de la premsa històrica força interessants per conèixer el nostre passat.  Els darrers retalls tenen a veure amb el carlisme i alguns en concretrament amb Josep Agramunt (Flix, 1826 Clichy - París, 1887), més conegut per renom de  lo capellà de Flix, segurament el flixanco més mediàtic del segle XIX, el nom més repetit als mitjans de comunicació durant des de la Tercera Guerra Carlina. Premsa de tota mena, en general contraria al carlisme i el seu ideari ultraconservador de Déu, Pàtria i Rei, del que precisament Josep Agramunt n'era un del representants  més destacats. El retalls l'any 1874 de La campana de Gràcia, setmanari satíric, republicà i anticlerical, que ens ofereix j.a.martineztarrago en són un bon exemple.

La Campana de Gràcia,  26 d'abril de 1874
 Josep Agramunt, personatge sobre el que he realitzat diverses entrades al blog, en començar la Tercera Guerra Carlina, el juny de 1872, s'afegí a una partida de carlins amb el grau de capità, convertint  la seua partida de guerrillers en una de les més actives. A partir d'aleshores les seues accions consistien en ocupar per unes hores una poble per cobrar contribucions,  cremar el registre civil, apoderar-se del fons municipals, saquejar els estancs i amenaçar amb pena de mort els veïns que, havent celebrat matrimoni civil no el declaressin nul i no l’efectuessin segons la regla de la “Iglésia Católica, Apostólica y Romana”.