24 de gener del 2007

FLIXANCOS:ELS GUIU DE NIMES




Matí ple d'emocions en participar a l'exposició "Guerrilleros", les soldats oubliés, inici de l'homenatge que la ciutat de Nimes ha organitzat per recordar amb gratitut tots aquells republicans espanyols i catalans que lluitaren des de la guerrilla (el maquis) contra el nazisme durant la Segona Guerra Mundial, i alhora orgullós de la família Guiu, els flixancos de Nimes:

D'Antonio Guiu Biosca (1911-1964) i el seu germà Guillermo, militants del PSUC que, després de lluitar a la Batalla de l'Ebre, s'exiliaren amb la muller d'Antonio, Benita Bagés Masip i el petit Vladimir. Passant el drama dels regugiats pel camps d'Argelés sur Mer i Yonne i arribant a Saint Felix Pallieres (Gard).

Antonio i el seu germà Guillermo iniciaren el maquis des de Tolosa sota el comandament de Cristino Garcia, participant com a acció maqui més destacada a la batalla de la Madeleine, destruint una columna nazi de 2000 homes. La seva dona Benita mentrestant seria detinguda i torturada per la milicia de Lasalle. Tots estan condecorats per la Creu de Guerra amb estrella d'argent francesa. Més tard participarien en l'ocupació maqui de la Vall d'Aran.

Amb dos fills, Vladimir i en Joan, aquest nat a Nimes, es convertiran amb els anys amb unes de les families il.lustres de la seva ciutat d'adopció. El petit Vladimir serà un destacat dirigent del PCF, havent estat trenta anys membre de l'Ajuntament de Nimes.
Al parlament davant d'un auditori de més de dues-centes persones no m'he estat de dir que mentres a França se'ls està homenatjant sota el nom de Soldats Oblidats, a casa seva tenim un deure històric, se'ls deu un reconeixement, juntament amb tota la gent de l'exili, sota el nom de Ciutadans Oblidats.