12 de gener del 2007

PARAULES DE GUERRA


Coincidint amb l’estada a Flix de l’exposició “El retorn dels documents confiscats a Catalunya”, aquest divendres a les 19 h., i a la Sala de Plens hem fet la presentació del llibre Paraules de guerra. Tarragona als Papers de Salamanca, de Xavier Fernández José i Isidre Virgili i Pons. El libre s'estructura a partir d'una breu introducció on s’explica el procediment de confiscació dels documents per les autoritats franquistes i el controvertit procés de la seua recuperació. Els autors, a través del contingut de documentació que fa referència a poblacions de la demarcació tarragonina, descriuen i narren diversos fets ocorreguts al territori durant la Guerra Civil de 1936-1939: els bombardejos, les incautacions, la situació de les presons, els refugiats, etc. Cadascun dels capítols del llibre es complementa amb la transcripció, total o parcial, d’alguns dels documents (entre ells, el de l’informe del bombardeig sofert a Flix la nit del 23 al 24 de febrer de 1937).
El treball va precedit per un comentari de la historiadora Montserrat Duch, i el pròleg, escrit per Toni Strubell, coordinador de la Comissió de la Dignitat. El llibre ha estat publicat per Arola Editors. Xavier Fernández José ha treballat en diversos mitjans escrits i audiovisuals. Actualment exerceix de periodista al Diari de Tarragona i va dirigir el suplement Meridiano d’aquest mateix diari. Està especialitzat en temes d’història i política internacional. Isidre Virgili i Pons és llicenciat en Dret i Ciències de la Informació. Ha estat col·laborador del Diari de Tarragona i del desaparegut Correo Catalán. Dins de l’àmbit informatiu del Camp de Tarragona ha treballat en temes culturals i ha fet de cronista casteller. Actualment col·labora al Diari de Tarragona en el suplement cultural Encuentros.
La concepció periodística del llibre és constata especialment en la presentació que del llibre fan els seus autors davant el public assistent, repartint-se rols alternatius conforme avancen en la definició del contingut per capítols. Aixímateix es de destacar la incidència dels exemples referents als municipis de Flix i entorn, fent especial menció en municipis com Maials, Bovera, més enllà de l'ambit de Tarragona.