21 de gener del 2007

RUTA CARLINA




Dissabte 20 de gener, ruta literaria "Hivern de Tigre" d'Andreu Carranza, inici per Flix, visitant el Pas de Barca i el castell carlí, després Mora d'Ebre visitant el Castell i la ruta urbana fins la casa dels Montagut, dinar a Miravet on s'acaba la jornada visitant el seu castell, que per la seva importància es mereix una entrada especial.
Els castells de Flix i de Móra d'Ebre, tenen una història comuna amb tot el seu sentit durant la tercera guerra carlina, el de Flix per la part carlista i el de Móra per la part lliberal.
El lliberal Salvador Algueró, el moro de Móra, personifica la defensa aferrisssada del seu castell i davant els frustrats atacs carlistes.
2 de maig del 1874. Des de Móra el liberal Salvador Algueró, fa una ràpida acció a Flix, “En 2 de mayo salió del castillo a las 10 de la noche con un barco y un cañon con objeto de atacar el fuerte de la Noria de Flix, llevando a sus ordenes 125 voluntarios y cinco artilleros... en esta ocasión se apoderaron de 5 barcos que los carlistas tenían para el servicio del Ebro, los cuales ha conducido a Mora.”
L'any 1876, un cop finalitzada la guerra se li atorgà el grau de tinent coronel a Salvador Algueró, reconeguent-se també amb el grau de capità a Salvador Algueró Pedret i a Josep Solé Costa.
Per part dels carlistes de Flix recordar a dos dirigents i tots dos capellans, en Josep Agramunt, el capellà de Flix, i el veterà sacerdot guerriller de la primera carlinada, el capità Antoni Díaz, així com l'ex-diputat a corts carlí Antonio Oriol. :
"El Febrer de 1875. El castell de Móra d’Ebre és atacat durant quatre dies seguits pels carlins dirigits pel capellans Díaz i Agramunt i els dirigents Oriol i Mañero".

(Fofografies: de grup al Castell de Flix, castell de Móra a principis del s. XX i accés actual al castell).