21 d’octubre del 2008

LA VEU DE FLIX 341




8 comentaris:

Unknown ha dit...

molta inauguració i molta història de nazis, però d'història a la comarca en quedarà ben poca si continuem deixant que l'alcalde d'Ascó posi un cementiri nuclear al seu terme, sense consultar-ho als pobles veïns.
i erc? no hi té res a dir? ens hem venut tots o què?

Xeic ha dit...

S'estan confonen conceptes, Pere és moltes coses més que un senador, historiador i humanista sense anar més lluny, i com a tal escriu al seu bloc, no és un delicte tenir un potencial d'abarcament ampli, a veure si ara resultarà que sols ha de tocar temes de nuclears i de cementiris nuclears.
ERC com qualsevol altre partit s'ha venut molts cops, i es vendrà els que convingui, per desgràcia no ens podem vendre tots, perquè alguns sortiríem gratis, perquè ningú ens fot/fotria "puto cas". Però si es pugués, qualsevol es vendria per vint euros més al mes, les excepcions de persones amb l'esperit net de tant voler medrar que tenim la majoria, confirmen aquesta norma.
La política avui en dia és un circo, hi ha polítics seriosos, Pere per exemple, però la sociologia i els esdeveniments no perdonen i tot va a cop de l'esgrogueït cavaller anomenat "Don Euro", per tant, no confonguem la feina i la lluita d'un polític sensat, honest i amb coneixements humanistes per donar i vendre, amb la realitat de fer pessetes de tot que és té arreu, té més a dir un capitalista sobrat de diners sobre quelcom que s'aproximi a algo tan tètric com un cementiri nuclear, que no pas una manifestació de pàries per evitar-ho, la frase "pàries del món, uniu-vos, malauradament està molt dèbil", ningú vol ser un pària.
Els riberencs estem dèbils tots plegats perquè no sabem si hem de jugar amb el Tortosa, amb el Lleida o amb el Tarragona, perquè ningú, ningú ens dóna la mà obertament. Isolats dins l'isolament que suposa ls nostra matriu geogràfica, sofrim tants centralismes, que al final cridarem, i ni tan sols ens escoltarem nosaltres mateixos.
La comarca sols la coneixen més enllà del pont i la benzinera perquè hi tenim una sardana de fums des de fa molts i molts anys, i percanviaraquest tarannà tan real com preocupant, no sols fa falta un molt bon senador, perquè això és Pere un molt bon senador, no un griot, ni un mac, tampoc cap polític de poltrona i discurs redundant que no coneix res de tot això, és en mans de la gent d'una zona que no té ni un sol poble que superi els 6000 habitants, i per sobre de tot un riu que tus pus emmetzinat i un parell de nuclears que qualsevol de Barcelona o Madrid d'aquests que remenen les cireres les definiria com un parell de simpàtiques estampes de boires congelades al cap de dos singulars torres. I tant singulars a Catalunya es poden comptar amb tres dits.
Ens comença a sobrar fer males lectures del present, no veure la realitat en retrocés de la Ribera i recordar aquells temps d'opulències de la Fàbrica, les nuclears i les hidroelèctriques on semblava que el món fos nostre. "Ellos que juraban comerse la vida, fue la vida y se los merendó" del mestre Sabina em serveix com a recurs per definir els primers anys de sous astronòmics que van suposar les Nuclears, tothom que podia s'apuntava al carro. Jo també m'haguésa apuntat si hagués sabut fer la O en un canut, però no era, ni és el cas.
Acabo amb Esquil: "La desmesura al madurar, grana en la espiga del error, y la cosecha que se recoge sólo consiste en lágrimas".
Collita de cementiri Nuclear, de riu exclamant ajuts i de pobles que s'estan quedant en ombres del que no fa tant foren.

Anònim ha dit...

Pot ser una persona honesta i humanísta i el que vulguis, com ho pot ser qualsevol "hijo de vecino". Però polític honest i humanísta?

Al igual que no es pot apagar el foc amb llenya, un polític no pot canviar el món amb la política parlamentaria, perquè aquest és part del problema, són les titelles i braços executors del "Don Euro" que tu deies.

Si dius que la política d'avui en dia és un circo, que hi fa Pere a dins, el pallaso, el domador o l'elefant que vol la llibertat però que no la pot aconseguir perquè està en el lloc equivocat?

JMS ha dit...

Pere Muñoz ha defensat en més de dos i tres ocasions, una posició clara i unívoca en aquesta qüestió. Tant al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre com al seu propi municipi, que va ser un dels primers municipis en aprovar la moció contra l'ATC.

Qui us penseu que va entrar la moció al Parlament de Catalunya? Sabeu qui hi va votar a favor i en contra? Sabeu qui manté una posició ambigua sobre aquest tema? I qui us penseu que entrava les mocions als Consells Comarcals i als Ajuntaments del territori??

Aneu investigant, moltes de les acusacions que es fan i es desfan, us cauran pel terra.

Xeic ha dit...

És humanista perquè és un bon historiador i un bon coneixedor de les humanitats en general, i que jo recordi vaig posar coma entre senador i humanista, és un polític que ha arribat on és amb consens gairebé absolut, per tant no deu ser tan mal polític. Todo hijo de vecino no és humanista un altre aire correria per les venes del món si així fos, humanista amb el sentit cultural i de reconeixement de l'home com a pensador, creador i caminant històric, que no humà com a tal, en aquest sentit per suposat que tot humà és humanista.
Jo sols defensava que òbviament pot escriure d'història, art, literatura o filosofia i no sols de cementiris nuclears i demés rels derivades de la política, vaja penso jo.
Polític humanista, no ho he dit mai, llegeix bé, i polític honest sí ho és, i tant que sí, sempre des dels paràmetres d'honestedat que el fet de ser polític permet.
El lloc equivocat? El que sembla estar al lloc equivocat per circumstàncies geogràfiques és la nostra comarca. A veure si trobem un lloc hi som acceptats, massa temps vivint de l'isolament enriquidor d'una indústria que avui ja és una iaia cansada.
La Ribera d'Ebre té problemes que vénen de molt lluny i ara, penso jo, comencen a explotar com bombes que ens fan mirar l'erm desert d'expectatives que tenim tots plegats.

Salutacions.

Anònim ha dit...

No ho he dit pas que tot fill de veí sigui humanísta, he dit que ho és tant com ho POT ser qualsevol fill de veí.

I com bé he dit, si de veritat és vulgués es podria parar la venta de les nostres Terres, cosa que ni Pere ni cap polític està fent. Lo dels dos parcs eòlics continue per exemple per dir algo d'actualitat.

I que si, que propostes, posicions, mocions i el que vulguis. Però tot continua igual. I en aquest sentit no ataco a Pere, mai l'he atacat a ell com a persona, sinó com a polític, perquè en un sistema que no canvia, un sistema que salva el sistema ecònomic que genera pobresa i desigualtat quan falla, un sistema corrupte, un sistema que... (no fa falta que continui) el polític mai pot ser ni honest ni bo, sinó còmplice en el cas de que no sigui executor de tot el mal que s'està fent.

La política actual no és res més que el coll petit d'un embut on volen passar grans canvis.

Jo només se que tal i com anem ara, anem reculant en totes les materies socials. I que quan els moviments socials "radicals" eren més acceptats socialment es va progressar moltíssim en poc temps, fins al punt de que molts d'aquests avenços encara avui es mantenen (tot i que molts volen eliminar-los).

Salut!

Xeic ha dit...

Estic amb tu amb el que dius, és més la teva inquietud social és molt superior a la meva, jo sóc més escèptic i descregut, però la veritat de tot plegat és que jo sols volia defensar la figura de l'historiador, professor i home d'humanitats i de retruc el seu dret a parlar del que vulgués al seu bloc, res més.
El teu POT en majúscula s'agraeix, no l'havia vist, ens colem quan volem escriure i raonar tan ràpidament, tot i que penso que el teu raonament és molt viu, enèrgic i amb ganes de "perestroika", la veritat és que em sembla que ens controlen des d'un lloc on les nostres paraules són titelles que entretenen els que signen per Nuclears, cementiris nuclears o qualsevol cosa que tingui sentor a Capital.
Aquí m'acomiado d'aquest debat on sols vaig entrar per defensar l'amplitud de mires d'un home per sobre de l'individualisme temàtic que se l'hi reclamava.
Salut i canvi.

Unknown ha dit...

Anem a pams: en cap cas voldria que us pensséssiu que el meu comentari (els meus comentyaris , perque ja fa temps que escric coses molt similars en aquest blog) era un atac al Pere Muñoz com a presona. Ha estat professor meu i després company i no en tinc cap queixa, ans al contrari.
Però el problema ve de la ma de la seva segurament abultadíssima agenda, que deu fer que algunes dels temes se li vagin quedant per fer.
El cas és que entre la manca de temps d'uns i l'escàs interès dels altres, les coses o bé es queden per fer o es van fent malament, com és el cas actual del cementiri. com pot ser que després del que ens va passar amb la nuclear (tots dividits, la meitat comprats i l'altra meitat emprenyats) ara ens torni a passar que potser els riberencs són fàcils de comprar? sé el que ha fet i el que pensa en Pere sobre aquest cementiri, però, fillets: NO EN HI HA PROU!.
Ell, que és un dels únics polítics comarcals amb certa prèdica entre votants d'altres partits, és la darrera oportunitat que tenim per tal de salvar i planejar un futur enegètic a la comarca que permeti als nostres fills, continuar-hi vivint, i sobretot, continuar tenint dignitat (amb quina cara els miraran d'aquí a posem 50 anys quan ells es queixin que han tingut que sortir d'una comarca sense futur perque els seua avantpassats es van deixar comprar??? eh?).
crec que és el moment d'aturar qualsevol plantejament energètic (parc eòlic del pas de l'ase: una gran salvatjada, central de cc de ribaroja- una altra i cementiri: una monstruositat).