23 de març del 2010

PREGUNTA - DEMANDA AL MINISTRE D'INDÚSTRIA

Nota de premsa en relació a la pregunta - demanda realitzada aquesta tarda al ministre d'Industria, Miguel Sebastián:

"PERE MUÑOZ PORTA AL PLE DEL SENAT LA FALTA DE CONSENS A CATALUNYA PER A LA UBICACIÓ DEL CEMENTIRI NUCLEAR A ASCÓ.

Muñoz ha demanat plans d’estímul econòmic a les zones nuclears per afavorir la seva diversificació empresarial.

El senador republicà Pere Muñoz, portaveu de l’Entesa Catalana de Progrés a la Comissió de Foment, ha preguntat aquesta tarda al Ministre d’indústria, Miguel Sebastián; sobre quines actuacions té previstes el govern espanyol per incentivar la instal·lació de noves empreses i impulsar la diversificació econòmica de les zones nuclears, com Ascó o Vandellòs .

El senador abans de formular la pregunta li ha recordat al Ministre el gran nombre d’institucions catalanes, entre elles el mateix Parlament, que s’han manifestat contràries a ubicar al municipi d’Ascó el cementiri nuclear, i per tant, la manca de consens territorial, social, econòmic i polític que hi ha per fer-ho. Muñoz li ha manifestat que qualsevol altra decisió del ministeri que no vagi en aquesta línia de rebutjar la ubicació a Catalunya seria molt greu perquè “està en joc la credibilitat de les institucions democràtiques i per tant no es pot alimentar la creixent desafecció dels ciutadans davant la democràcia prenen decisions que van contra la seva voluntat”.

El senador republicà li ha fet saber al ministre espanyol que el model nuclear ha generat una gran dependència i repercusions en municipis de zones nuclears, com Ascó, provocant que la resta de sectors econòmics, altres tipus d’indústries i empreses no s’instal·lin prop de la zona perquè comercialment el mercat no compra els seus productes degut al seu origen.

Després repassar les conseqüències econòmiques negatives que ha comportat el model nuclear per la Ribera d’Ebre i alguns dels seus municipis; Muñoz ha manifestat que no vol que a Ascó li passi el mateix que a Zorita o Garoña, que s’han quedat sense alternatives. Segons el republicà “la solució de futur per Ascó i els municipis que l’envolten no és ubicar-hi un cementiri nuclear sinó fer una aposta decidida per l’impuls empresarial i la diversificació econòmica”.

D’aquí doncs que Muñoz hagi demanat al Ministre que ajudi la petita i mitjana empresa, promocioni els productes del sector agroalimentari, impulsi el turisme i les indústries de municipis ubicats al voltant de les nuclears.

El Ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha contestat que des de 1998 es distribueixen fons en els municipis entorn de les centrals nuclears; uns fons finançats per les empreses titulars de les centrals. El seu objectiu és contribuir a la generació d'economies alternatives a la nuclear per garantir la viabilitat econòmica de la zona, però ha dit que aquests fons segurament no han donat els resultats previstos, admetent que la influència d’aquests pressupostos es “debilitada”, per això ha destacat i anunciat que estan tramitant una nova Ordre Ministerial per establir mecanismes addicionals per impulsar l'economia d'aquestes zones i ha parlat de l'adaptació normativa que estableix 21,7 milions a l'any i un cofinançament addicional de 7,5 milions d'euros gestionats per SEPIDES (SEPI Desarrollo Empresarial)."

3 comentaris:

montse forcades ha dit...

Pere: tot el que estàs demanant per les zones nuclears catalanes, les ajudes a empreses, a l'agricultura, al turisme , a l'industria, per a poder diversificar l'economia, s'hauria d'haver exigit desde fa 20 anys.

Perquè ho demanes ara?

Crec que aquesta iniciativa arriba tard.

P ha dit...

Montse, aquesta demanda ve des del 1979, quan vaig entrar per primer cop a l'ajuntament, i l'he repetida sempre que he tingut ocasió ! Ho he tornat a demanar ara perque és ara que estic al Senat i és ara que se li ha de dir al Govern que per aquesta marginació hi ha qui pensa als nostres pobles que la única solució de futur que tenen les nostres terres és acollir el cementiri nuclear.
Amb tot cas, veuràs que en realitat era una pregunta a la que el ministre Sebastián ha concretar xifres, encara que modestes, i l'organisme de l'estat encarregat de promoure i facilitar ajudes envers la diversificació econòmica.

montse forcades ha dit...

Si ho vas demanar l'any 1979 i cada cop que has tingut ocasió, han tardat molt en contestar-te.

Tot i estar, el nostre Ajuntament i el Parlament Català, entre altres, en contra de instal·lar el Magatzem de Residus Nuclears a Ascó, trobo que el ministre està demostrant les bones intencions del govern español respecte el tema nuclear.