15 de setembre del 2012

JOSEP SÀNCHEZ I EL CARLISME A FLIX

Dins de les IV Jornades de Patrimoni Històric ahir va conferenciar davant de la sala de ca Don Ventura plena a vessar  Josep Sànchez Cervelló, catedràtic d'Història Contemporània i Degà de la Facultat de Lletres de la URV. El temà de la conferència  va ser "L'evolució del carlisme a Flix (1833-1936)". Com sempre que fa conferències al seu poble, Josep no va decebre en quan l'aportació de força novetats en la rica història flixanca, i més concretament en clarificar les dades de les anomenades fortificacions carlines de Flix.

Així, entre les principals novetats, concretà que la fortificació de la primera guerra carlina es feu sobre les ruïnes de l'antic castell vell, tenint constància que el 1840 hi treballaren uns quatre-cents homes, essent destruïda pel general lliberal Martí Zurbano.

També parlà de la fortificació per ordre dels carlins de tres cases a la plaça Major durant la tercera carlinada, de la vora del riu al pas de barca del riu de Baix, i de les obres del castell nou entre els mesos de maig i juny de l'any 1874, sobre una planta triangular sota la direcció d'un encarregat o mestre d'obres de Tortosa anomenat Gaietà Blanch Sebastià.amb la col.laboració forçosa en els treballs dels veïns de Flix i pobles de la rodalia.

Segurament la novetat que més cridà l'atenció va ser la constatació de que la segona ampliació de les obres del castell nou, aleshores anomenat "fortí", que clarament és veu en la visita al mateix, no va ser obra dels carlins sinó dels lliberals sota les ordres del comandant militar Bernardo Iglesias, obres realitzades un cop derrotats els carlins e 19 de juny de l'any 1875, i realitzades també pels veïns de Flix i de la rodalia, ampliació que permetria l'existència d'una guarnició liberal fins l'any 1885.

(Galeria fotogràfica de la conferència de la web de l'ajuntament de Flix.)