12 de març del 2013

FLIXANCOS


Aquesta tarda el poble de Flix, amb la col.laboració de veïns d'altres pobles, en especial de Riba-roja d'Ebre, ha realitzat una nova demostració de lluita democràtica davant el pervers escac als treballadors i per extensió a moltes empreses contratistes per part d'Ercros. Una cadena humana de gairebé noucentes persones ha encerclat les instal.lacions de la Fàbrica,des de l'explanada de camions fins la porteria.

L'impacte mediàtic, un cop més, ha estat molt important. Els mitjans de comunicació en el conflicte que s'està portant des del passat 19 de febrer han estat realment a l'alçada. Que un poble de gairebé 4000 habitants tingui l'atenció dia si i l'altre també dels pricnipals diaris ens ajuda a creure en les reals possiblitats de recuperar el seny als senyors d'Ercros.

S'ha de destacar la importància de tenir al costat del nostre poble a bona part dels opinadors i articulistes. Precisament parlant d'articles d'opinió, m'agradaria esmentar-ne dos especials, per l'autoria i l'impacte tingut especialment en els cercles de la capital. Per ordre cronològic cal agrair l'Empar Moliner, a la contraportada de l'ARA l'article "Avui, Flix", el 27 de febrer passat, així com l'article del passat dissabte a LA VANGUARDIA de Ramon Aymerich "Flixancos". Aquest darrer esmenta com mitjançant un concert de rock dels Very Pomelo, tot acompanyant al seu fill, va conèixer l'orgull de ser "flixanco" per part del cantant del grup, Xarim, segurament el fill de Flix més reconegut que pot lluir el nostre poble. Qui, per cert, no hi podia faltar, també s'afegí a la concentració barcelonina.
 
Molt especialment m'agradaria esmentar una reflexió molt oportuna, tot citant l'economista Francesc Solé Parellada:

"Quan mor una fàbrica,  mor tot el saber acumulat, dades processos... Recuperar-ho és ja impossible. Per això es tan greu que les fàbriques tanquin. Però ha de ser pitjor quan aquesta fàbrica dóna sentit a tot un entorn. Llavors és tot un món, que mor."

Segurament és, entre d'altres, amb arguments com aquest que podem entendre l'extraordinari exemple de comportament solidari de tot poble de Flix.