CRONOLOGIA (25 DE FEBRER - 2 DE MARÇ)
Després de l’anunci de l’ERO el passat 19 de febrer, i les primeres
reaccions dels treballadors i poble de Flix, especialmente la del passat dijous
21 després del Ple Extraordinari de l’ajuntament, reaccions que a hores d’ara
s’haurien de qualificar exemplars, des del bloc, voldria realitzar un seguiment cronològic dels fets
més destacats.
Foto flix.cat. Espalanada de camions. |
Dilluns 25 de febrer.
- Des de les 6 del matí comença la primera concentració de les anunciades, a l'esplanada d'accés de camions a la Fàbrica, com a acte de rebuig a l'ERO de l'empresa Ercros. A partir del dilluns s'anirà realitzant diàriament al llarg de la setmana, i de forma permanent de 6 del matí a les 10 de la nit.
- Al migdia Flix rep la visita dels diputats d'Esquerra, Joan Tardà (Congrés de Diputats) i Lluís Salvadó (Parlament de Catalunya). Abans d’anar a l’esplanada de camions els dos representants polítics primer s'han reunit amb les autoritats del Municipi i els representants del Comitè de Treballadors de la fàbrica. Divendres 22 de febrer també es va rebre la visita dels dirigentsd d’IC, Joan Herrera i Hortencia Grau.
- L'Ajuntament de Flix i el Comitè de Treballadors de la Fàbrica fan una crida a tota la població per participar el proper dilluns, 4 de març, a la concentració que es farà a Barcelona.
Dimarts 26.
- L’atenció dels mitjans es desplaça al Parlament de Catalunya, amb l’assistència de membres del Comitè dels treballadors i de l’Ajuntament de Flix. Es celebra sessió de control al Govern, amb importants declaracions del President Artur Mas i dels màxims dirigents d’ERC i IC-EUA-Verds, Oriol Junqueras i Joan Herrera respectivament. El President entres d’altres ha recordat també que “l’Institut Català de Finances l'ha ajudat a Ercros des del punt de vista financer i creditici per garantir els llocs de treball”, i que el conseller Puig està actuant per tal que si l’empresa no se’n pot sortir per si mateixa, “buscar altres aliances empresarials que es puguin fer càrrec del present i del futur d’Ercros per intentar garantir la màxima preservació dels llocs de treball”.
Dimecres. 27,
- El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre des de Flix demana a l’empresa que “retiri l’Expedient de Regulació d’Ocupació per poder estudiar possibles alternatives”. La Generalitat de Catalunya s’ha ofert avui com a mediadora en el conflicte de l’empresa Ercros. El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals ha lamentat que durant la seva visita a Flix no hagi pogut reunir-se amb l’empresa Ercros, que ha al·legat motius d’agenda, per presentar-li la proposta del Govern de la Generalitat.
Dijous 28.
- Manifestació d’alumnes de l’Institut de Flix fins l’esplanada de camions.
Capçalera manifestació alumnes. Foto Mireia Sevilla. |
- A Migdia el Consell Comarcal de la Ribera aprova per unanimitat donar total suport als treballadors i treballadores d'Ercros a Flix, i a les empreses auxiliars que es puguin veure afectades per la mesura, en totes les accions que els puguin emparar en dret per tal de pal·liar i minimitzar l'impacte de l'ERO sobre la Fàbrica.
- A les 12 del migdia s'emet en directe des de Flix el programa L'Hora L, de la Cadena SER, que compta entre d’altres amb la presència de Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, i amb la participació en nom dels treballadors de Sisco Castellví i de Pere Muñoz, ex-alcalde i ex-senador.
Imatge flix.cat |
- A les 6 de la tarda, hi ha una emissió especial, també des de Flix, del programa Esfera Pública de Catalunya Informació. Per respondre a la pregunta de quin futur espera a l'economia de Flix després de 117 anys de dependència econòmica, participen al programa l'alcalde de Flix, Marc Mur; el president del comitè d'empresa d'Ercros, Francesc Xavier Garcia; el director de la càtedra d'Economia Local de la URV i coordinador del Pla Estratègic de l'Ebre, Juan Antonio Duro; el secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, i la directora territorial del departament d'Empresa i Ocupació, Mercè Miralles, en nom d’Ercros participa per telèfon la seua portaveu Teresa Conesa.
Divendres 1 de març.
·
Comencen les
negociacións de l’ERO a Madrid, cal recordar que havien de fer-se a Barcelona i
començaqr el dilluns 4 de març, però a darrera hora l’empresa ha canviat el
lloc i la data. Els treballadors denuncien prèviament la
"maniobra bruta" d’Ercros.
·
Més d'un miler de persones han
participat aquesta tarda a la manifestació que hi ha hagut a Flix en suport
dels treballadors de la fàbrica electroquímica i de rebuig de l'ERO presentat
per l'empresa Ercros. Esmentar la presència del diputat del PSC Xavier Sabaté.
El punt de concentració ha estat l'estació de RENFE, començant la manifestació
que s'ha dirigit primer als Quatre Camins i seguidament cap a la cruïlla del
Continental, per anar fins a l'esplanada d'accés de camions a la fàbrica.
Dissabte 2 de març.
- El “DiariEbre” recull en portada la manifestació dels veïns de Flix tallant l’Eix de l’Ebre i la via del tren, incidint a més en la primera conseqüència de l’ERO: La principal empresa subcontratada, Granero Vilarasau, ha presentat un ERO temporal que, segons els sindicats, pot convertir-se en definitiu.
- 16 empreses també són afectades: Nervión, Plásticos Huelva, Califugat Hernández, Fusteria Mata, Contratos y Diseños, Construccions Cugat, Mepel, Hnos. Carranza, Tallers Guiu Picola, J. Rey, Construccions Lagosa, Pirsa, Teifer, TransCrispi i Electricitat Candi.
- Es calcula que entre 130 i 140 treballadors /res, un 95 per cent del total, poden veure’s afectats per l’ERO, elevant la cifra total a unes 290 persones.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada