Avui a dos quarts de vuit del vespre i a la sala d'actes de Ca Don Ventura s'ha realitzat la presentació del llibre "A l'aixopluc de les balmes (visió antropològica de les coves de Flix)" de Berta Treig, avui estudiant de Periodisme, autora del Treball de Recerca que va merèixer l'any passat el I Premi IDECE per a fomentar la projecció de les Terres de l'Ebre.
S'ha de dir que ca Don Ventura estava ple de gom a gom i l'acte de presentació ha comptat amb els parlaments del director de l'IDECE, Jordi Borràs, l'alcalde de Flix, Marc Mur, el Delegat del Govern, Xavier Pallarés, i el de l'autora, Berta Treig, que ens ha ofert una acurada i didàctica exposició del contingut del seu treball.
L'edició del llibre ha anat a càrrec del mateix Institut de Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. El pròleg és de ex-conseller de Territori i Sostenibilitat i president de l'EDECE, Lluis Recoder, qui a més de felicitar la Berta pel seu estudi fa esment a la importància històrica de les balmes a les comarques ebrenques abans i ara, recordant especialment el conjunt d'abrics i balmes amb restes de pintures rupestres, casos de'Ulldecona, el Perelló, Alfara de Carles o Tivissa, inscrites en la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco.
La portada està il·lustrada per una magnífica panoràmica de la cova "llustrera" de la partida de les Beremusses, balma situada sota un espectacular cingle. Després de la introducció i metodologia utilitzada l'estudi ens endinsa en el curiós i desconegut món de les coves i balmes, recordant que en el cas de Flix diem coves quan en realitat són balmes, amb un total de 56 exemples estudiats des del punt de vista antropològic Així ens parla de la popular cova Monbrió, amb un paper destacat durant la Guerra Civil com moltes de les coves de Flix i pobles veïns, la "llustrera", del "Sord", "Marina", "Bernarda", "Teodora" fins la històrica cova de "Marca", per esmentar-ne algunes. També ofereix un interessant apartat final amb 4 rutes o itineraris que ens conviden a conèixer millor el terme amb el centre d'interès de les balmes. El llibre va acompanyat amb un detallat mapa desplegable del terme de Flix amb la ubicació de les coves estudiades.
La publicació d'aquest magnífic estudi diu molt de la importància del treballs de recerca que any rere any realitzen els alumnes dels nostres instituts, en especial a l'IES Flix. Aquesta reflexió ha estat present en algun dels parlaments d'aquest vespre. Com a professor, tutor i membre dels tribunals ho puc afirmar, d'aquí que premis com el de l'IDECE són molt importants, i més quan el premi és la seua publicació, com també ho son les distincions que des de fa uns cursos també fa el CERE entre els IES de la Ribera d'Ebre.
2 comentaris:
Es pot comprar enlloc?
El llibre de la Berta sembla ser que no es pot vendre, és una edició de l'IDECE, limitada i no vendible, que es distribuirà entre els centres educatius, personal docent, arxius, bliblioteques i ajuntaments. Tinc entés que la família de la Berta fa gestions per a que la gent de Flix pugui accedir al llibre. Per altra banda l'ajuntament farà el mateix. Amb to, és una llàstima que no es pugui vendre ja que solament a Flix i per Sant Jordi estic segur que es vendrien més de 500 exemplars, molts més dels que han estat editats.
Publica un comentari a l'entrada