12 de novembre del 2013

ELS DARRERS DIES DE LA BATALLA DE L'EBRE.


Dissabte 16 serà un dia especial, farà 75 anys que va finalitzar la Batalla de l'Ebre. El CERE, lo Riu, La Cana, Senders Flix, L'EMMF, l'Ajuntament de Flix amb el suport del Departament de Relacions institucionals de la Generalitat han organitzat una caminada per la línia fortificada i  lloc de comandament del XV Cos de l'Exèrcit de la República (la Fatarella), seguint el camí de la retirada fins al Monument del Pont de Ferro (Flix), pont que els sapadors volarien per ordre de Tagüeña a les 4,40 de la matinada del dia 16 de novembre del 1938,  darrer acte del final de la Batalla dels 115 dies, lloc on es farà un acte institucional.

Permeteu-me esmentar un commovedor i magnífic retrat històric de l'historiador Francesc Xavier Hernàndez Cardona d'aquest darrers dies i de la trascendència del recorregut del proper dissabte, resseguint les petjades de la darrera batalla dels Raïmats, el sacrifici dels soldats republicans del 15 BM facilitant que el darrer cos de l'Exèrcit Popular pogués passar el riu Ebre per lliurar més tard la batalla de Catalunya: (pàgina facebook)

13 i 14 de novembre de 1938. Fa 75 anys... EL DARRER DIA DE LA BATALLA DE L'EBRE. EL TERRIBLE COMBAT DE RAÏMATS (LA FATARELLA)

(... )  Davant la pressió feixista els comandaments republicans van ordenar la retirada en tot el front de la serra de la Fatarella. El que quedava de les divisions 11, 42, 43, 44, 45 i 46 havia de confluir cap a Flix, i dues divisions, la 3 i la 35, que estaven posicionades davant la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs, havien de retirar-se i cobrir la retirada del conjunt de l'exèrcit atrinxerades en la línia defensiva de la Fatarella. A les 18 hores del dia 13 va començar la maniobra de retirada, a les 7 hores del matí, tot just quant començava a nevar, el conjunt de les forces republicanes s'havien replegat i les brigades de la 3 i la 35 divisió s'havien desplegat al llarg de la línia defensiva de La Fatarella. Algunes unitats com les bateries d'artilleria, material pesant i els blindats van passar el riu aquella mateixa nit.

A la zona, critica de la Serra de La Fatarella, les cotes de Raïmats, es van desplegar els soldats de la 15 BM, el que havia estat la mítica XV Brigada Internacional. Les forces republicanes, van seleccionar els homes més aptes per combatir, i estava clar que s'havia de resistir al màxim per donar temps a creuar el riu al conjunt de l'Exèrcit Popular. Si els feixistes trencaven la línia per la banda d'Ascó podien arraconar les forces republicanes contra el riu, altrament si ocupaven les altures de Raïmats la seva artilleria podria destrossar les unitats republicanes que havien de repassar el riu.


Al seu torn els feixistes eren molt conscients que podien destruir d'un sol cop el nucli de l'Exèrcit Popular a Catalunya, per tant havien d'ocupar, a qualsevol preu, les altures de Raïmats. Si ho aconseguien podrien massacrar les divisions en retirada, la 42, 43 i 44. Per tant Yagüe va posar tots els mitjans a l'abast al servei de l'ofensiva. Després d'ocupar La Fatarella a migdia del dia 14 van avançar cap a Raïmats amb efectius de la 82 divisió d'infanteria i una forta columna blindada. En els dies precedents l'aviació feixista, alemanys, italians i espanyols havien bombardejat durament els entorns de la Fatarella. El dia 14, a mitja tarda les forces feixistes van llençar un atac en massa contra les posicions de Raïmats, contra les cotes 554 i 562. Van bombardejar les posicions amb l'artilleria divisionària, i amb artilleria del CTV (Corpo Truppe Volontarie) i tot seguit van avançar amb blindats i també hi ha parts d'atacs de cooperació per part de l'aviació. Probablement a darrera hora de la tarda els atacants van conquerir les fortificacions de la cota 554, i fins i tot potser van arribar a ocupar momentàniament les posicions de la cota 562, o part d'elles. En qualsevol cas els republicans van contraatacar a la nit i van poder mantenir-se en la zona elevada de Raïmats. Mentre, la línia resistia les unitats republicanes, el grup 115, les divisions 42 i 43, la divisió 44 i la 60BM creuaven el riu.
 

A llum de dia els feixistes van llençar l'atac final contra Raïmats. Amb les fortificacions de la cota 554 controlades els tancs van avançar per la pista que menava cap a Riba-roja i que en aquest sector passava entre les cotes 554 i 562. Els T-26 nacionals es van posicionar el més a prop que van poder dels fortins republicans, a uns 70 metres i els van canonejar amb les seves peces de 45 mm. Alguns dels projectils van entrar per les troneres de les fortificacions i van aniquilar els defensor. Després, amb els fortins neutralitzats pel foc dels blindats va atacar la infanteria. Cap a les 13h migdia els nacionals deurien controlar el conjunt de Raïmats i pugnaven per dominar el conjunt de la línia defensiva. La batalla de Raïmats havia acabat, però no va quedar cap soldat republicà per explicar-ho. Durant aquell mateix dia les forces feixistes van avançar cap a Riba-roja i van ocupar Ascó a darrera hora de la tarda. Tanmateix l'exèrcit feixista ja havia fet tard. A les 4,40 de la matinada del día 16 les darreres unitats republicanes repassaven l'Ebre i Tagüeña ordenava la voladura del pont de ferro de Flix. El sacrifici dels soldats de la 15BM i el d'altres unitats havia impedit el desastre. L'Exèrcit Popular va poder repassar el riu i encara va tenir forces per lliurar la batalla de Catalunya.

D'aquesta batalla s'havia perdut la memòria. El 2005 investigadors i afeccionats locals van localitzar les restes dels fortins. De llavors ençà l'Associació Cultural "Lo Riu" va maldar per recuperar les estructures de la línia defensiva i posar-les a l'abast de la ciutadania. El novembre del 2011 l'Associació Lo Riu, va potenciar la realització d'estudis arqueològics en la línia de La Fatarella. Aquest mateix any investigadors del Instituto de Ciencias del Patrimonio del CSIC, i del grup de recerca DIDPATRI de la Universitat de Barcelona van iniciar tasques d'excavació en la zona de Raïmats. L'activitat arqueològica ha permès conèixer amb més detall aquesta batalla perduda: el terrible combat que van lliurar les forces republicanes de la 15 BM per tal de protegir la retirada dels seus companys en el que va ser el darrer dia de la batalla de l'Ebre."