7 de novembre del 2018

UN VAIXELL ANOMENAT BENISSANET.



Benissanet és enguany un dels pobles protagonistes de les Jornades de Patrimoni Històric i del curs Coneguem la Ribera d'Ebre que organitzen conjuntament l'associació la Cana  i el CERE. En primer lloc per ser el poble literari de la Ribera d'Ebre per excel·lència gràcies a un dels seus fills il·lustres, Artur Bladé i Desumvila, un dels grans de la literatura catalana del segle XX, personatge que podem conèixer amb més profunditat amb el darrer treball de l' historiador Josep Sancho, "Artur Bladé, escriure la memòria (1907-1995)", que ens presentà amb una magnífica conferència el passat 3 de novembre.  Bladé i els seus "Benissanet. Els treballs i els dies d'un poble de l'Ebre català", "l'Edat d'or"... també van estar molt presents a la xerrada del divendres 26 d'octubre a Ca Don Venturade Francesc Xavier Arbó, alcalde de Benissanet, i Rosa Martínez, tècnica de Cultura, qui van donar unes pinzellades del poble amb el títol "Benissanet, paisatge, fruita i cultura", pinzellades que els portaren a parlar del "vaixell anomenat Benissanet", amb la magnífica fotografia que encapçala aquest escrit, un buc de càrrega que feia el recorregut Barcelona - Bilbao. Fotografia històrica que va donar a conèixer  Rosa Martínez  a la revista local "L'aufabiga" (hivern de 2005).
Buc de càrrega que com recorda l'escrit de la revista porta el nom de "Benisanet" gràcies a la figura de l'empresari i fill il·lustre de Benissanet: Francesc d'Assis Ripoll Fortuño (1873-1963), un dels dirigents empresarials catalans més importants de la seua època. Llicenciat en dret,  catòlic practicant molt vinculat amb Cambó i la Lliga, president el 1911 de la Cambra Regional de Cooperatives de Catalunya i Balears, regidor de l'ajuntament de Barcelona  a la segona dècada del segle XX. Fou un dels propulsors del cooperativisme obrer a Catalunya. Propietari i membre de nombrosos consells d'administració del sector químic, alimentació, transports, elèctric, banca, miner, ferrocarrils, assegurances... recordat, entre d'altres en ser durant la dictadura de Primo de Rivera el primer president de l'agència de viatges Marsans.
Com a advocat va estar sempre vinculat amb la Cros SA i amb la Sociedad Electroquímica de Flix, empreses de les que seria president durant la postguerra. Més conegut entre els veïns de Flix com "l'Avi Ripoll", durant els anys cinquanta va promoure la construcció d'habitatges per als obrers de la Fàbrica a la zona de Comellarets de "les casetes", on la plaça i parc central porta el seu nom, així com una de les avingudes més importants de la colònia. En la memòria històrica de Flix hauríem de recordar un discurs en català de l'any 1960 realitzat a la plaça los Mártires (avui plaça Església) durant l’acte de lliurament a l'ajuntament del primer autobús urbà del poble:
“Tinc el desig de parlar el català com vosaltres... Mireu l’Electroquímica de Flix, la Fàbrica i Flix han d’estar sempre compenetrats ... Entre Flix poble i Electroquímica hi ha d’haver la mateixa relació que entre l’organista i el manxaire... ¿Què faria l’orgue si no tingués manxaire? ¿Què faria, si un dia hi hagués una discussió, una separació, una desintegració entre el poble i l’Electroquímica de Flix?. Si el manxaire no manxava, l’orgue no tocaria i quedaria mut. ¿Penseu lo que això podria representar?... Si emmudís per una crisi econòmica forta que afectés a la indústria de l’Electroquímica de Flix, per una qüestió purament extrema per les necessitats i conveniència del poble. Si allò emmudís, ¿què seria de Flix? ¡Déu meu! ¿Què seria?... reflexions finals que gairebé seixanta  anys més tard estan malauradament de plena actualitat.

El vaixell "Benisanet" va ser construit el 1954. El 1972 en canviar de propietaris canviaria de nom per anomenar-se Bensu. Matriculat a Bibao, el gener de 1979  un temporal el va arrastrà, embarrancant davant de les platges de Palamós.

1 comentari:

Rosa Martinez ha dit...

Moltes gràcies Pere!

he descobert l'Avi Ripoll no sabia que tenia tan lligam amb el poble de Flix.

Rosa Martínez