18 de desembre de 2020

Recta final de la descontaminació de l'embassament de Flix

 


La notícia d'avui de l'ajuntament és una de les més important en la història recent del poble de Flix i especialment del riu Ebre, després de 16 anys de decidir la neteja del milió de tones de  residus tòxics enterrats a l'embassament comença la recta final de l'eliminació definitiva.  La visita ahir a les obres del conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, de Mario Araus, representant d'Acuamed, de l'alcalde Francesc Barbero i l'alcaldessa en funcions Lara Bertran, és la imatge de la recta final.

La futura fotografia amb l'embassament lliure de les palpalnxes serà el punt i final, unes dates restaran per als estudiosos s'una història amb tots els ingredients:

2004. El 9 de setembre, aparició estelar del conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, obrint el "Telenotícies" del vespre de TV3 anunciant que s'havia descobert un gran abocador de residus radionuclèics, metalls pesants i compostos organoclorats a l'embassament de Flix, donant a conèixer un estudi del CSIC.

2007.  El  BOE, nº 311, 15496, apartat d'anuncis particulars, publicita la convocatòria per a l'adjudicació de les obres : "Eliminació de la contaminació química de l'embassament de Flix". Amb un pressupost base de licitació de 192.031.252,54 euros.

2008. S'adjudiquen les obres a FCC.

2012.  Després de molts dubtes per part de les administracions,  FCC començà  l'extracció del milió de tones de llots contaminants de l'embassament.

2015. Novembre,   s'anuncia  oficialment la finalització  dels treballs de descontaminació de l'embassament de Flix.  Dos mesos més tard, a finals del gener del 2016 esclatava la notícia: "Detingut l'últim director de la neteja del panta de Flix pel cas Acuamed".

 

2017. Dos anys després de l'engany de l'empresa pública Acuamed anunciant que s'havien descontaminat  l'embassament de Flix, i després de l'escàndol de la corrupció (cas Acuamed - operació Frontino),  es concreta un nou pressupost (44,6 milions), una nova empresa (TRAGSA) i uns nous terminis (18 mesos).

 

2020. 17 de desembre, després de rebre la llum verda d’ACA i CHE aquesta setmana,  així ho apunta la web de l'ajuntament:  "es va activar un doble sistema de bombeig per començar el reintegrament de l’aigua del recinte de l’embassament de Flix cap al riu   Ebre. Aquesta operació durarà unes setmanes fins que hi hagi el vist i plau per començar a retirar les palplanxes, unes feines que s’estendran durant els primers mesos del 2021".

 

 

 

Cap comentari: