26 d’agost del 2022

David Arbonés Agustí de Riba-roja, un històric del PSUC

 

David Arbonés de Riba-roja d'Ebre, és el segon per l'esquerra, així era com l'identificava entre els components del cartell electoral del PSUC de l'any 1982, entre ells el recentment desaparegut alcalde de Tivissa, Fermí Pallisé, tot donant suport a l'historic dirigent comunista Josep Solé Barberà com a diputat del PSUC. Dir que he cercat informació a internet sobre la seva persona, entenent que aleshores a la Ribera d'Ebre era tot un referent de la lluita antifranquista.

La primera notícia seva l'he trobada curiosament en una pàgina francesa: Los de la Sierra. Dictionaire desguerrilleros et resistants antifranquistes.

Arbones Agustí, David - "Juan Puig Ferrer" - "Damian" - PSUC - Barcelone - Mexique - Argentine.

David Arbones Agusti était passé en France lors de la Retirada, puis avait émigré au Mexique puis en Argentine. En 1946, sous l’identité de Juan Puig Ferrer , il revenait clandestinement en Espagne et devenait le secrétaire politique du 2ème secteur du PSUC en Catalogne.


Arrêté avec une grande quantité de propagande lors des rafles de 1947 contre le parti et l’Agrupacion guerrillera de Catalunya, il fit partie du groupe de 80 militants communistes et de l’Agrupacion traduits devant un conseil de guerre tenu à Barcelone les 13-14 octobre 1948 et où il fut condamné à la peine de 4 ans de prison.

 

Informació que he contrastat cercant dades sobre l'Agrupació Guerrillera de Catalunya, agrupació per a la resistència armada contra el règim franquista constituïda pel PSUC als anys 40 del segle passat, objectiu d'una onada de  detencions en que seria detingut David Arbonés portant  quantitat de propaganda comunista, concretament l'abril de 1948,  no el 1947 com diu la web francesa.Web, que per cert, no fa cap referència a Riba-roja d'Ebre.

David Arbonés va formar part del grup de 80 militants comunistes de l'Agrupació Guerrilera de Catalunya portats davant un Consell de Guerra celebrat a Barcelona els dies 13 i 14 d'octubre de 1948 i on va ser condemnat a 4 anys de presó.

Recordar que dels 80 detinguts 8 serien condemnats a mort, quatre dels quals afusellats el 17 de febrer al camp de la Bota.

La segona informació a Internet sobre la seva persona la troben al blog Les hores i els dies :  Memòria Històrica. Fitxes de militants. 99: DAVID ARBONÈS AGUSTÍN. Blog que ofereix la notícia apareguda a la històrica publicació comunista TREBALL, núm 893, a finals de 1992.

Així sabem que David Arbonés, fou comissari de la 123 Brigada mixta de la 27a Divisió durant la Guerra Civil. El 1939 s'exilià a Mèxic on prossegui la seua militància clandestina. Que l'any 1946 es traslladà a França, des d'on el setembre del mateix any entrà clandestinament a Catalunya. Detingut i empresonat la primavera de 1947, essent condemnat a quatre anys de presó. També sabem  que en sortir de la presó el 1952 va ser desterrat a Riba-roja d'Ebre, població  on va continuar la seva activitat política en la clandestinitat, poble que es faria el seu i on l'any 1979, a les primeres eleccions municipals, seria escollit regidor de l'ajuntament.

I també saben que després de la seva mort l'any 1987, el 17 de novembre de 1992 la direcció del PSUC li va retre un sentit homenatge al cementiri de Riba-roja d'Ebre amb la presència de més de 150 persones, entre ells el seu company Gregorio López Raimundo. L'històric president del PSUC durant la clandestinitat i els primers anys de la Transició explicà la història de la militància de David dins de l'estructura interna i clandestina del PSUC, així com la detenció, tortures i condemna en el "Procés del 80".

Emotiu acte que clouria el Secretari General del PSUC, Rafael Ribó, qui lliuraria a la seva muller Trini Gros, també amb una llarga vida de militància, una placa amb un poema de Martí Pol.  

 

  • D'esquerra a dreta: Josep Casadó de Móra la Nova, David Arbonés de Riba-roja d'Ebre, J. Baltasar de Marsà, Fermí Pallisé de Tivissa, Pere Muñoz de Flix i Josep Solé Barberà.