2 de gener del 2023

2023, efemèrides flixanques.


1323. (700 anys): Maig. El càtar Pere Mauri és detingut a Flix pels soldats del batlle. És conduit a les masmorres del castell de Flix, després a Barcelona i, finalment al castell de Carcassona, seu del Tribunal de la Inquisició. El 25 de juny començà a ser interrogat per l'inquisidor Jacques Fournier, futur Papa Benet XII.

1823. (200 anys): 23 de’abril. Davant la revolta reialista, el batlle lliberal de Flix, Felip de Castellví, qui gaudia del títol de cavaller, amb altres membres del consistori, com Joan Larrosa, Pere Pallas, Antoni Porta, Antoni Castellví, Benet Blanch, fugen a Móra d’Ebre i després a Reus.

1873. (150 anys): Segon any de la III Guerra carlina, any de més activitat guerrillera del capitost carlí Josep Agramunt, més conegut a la premsa pel seu renom de "el cura de Flix".

1923.  (100 anys):  Creació d'una fàbrica de lleixius i sabó a càrrec dels tècnics Lluís March i Delfín Rius. La marca comercial era "el Negrito". L’única fàbrica muntada amb capital local i a partir dels productes elaborats per la Fàbrica: “L'higiènic lleixiu de Flix , marca EL NEGRITO és el que més neteja, desinfecta i blanqueja. Els qui el probin en seràn els millors anunciants.”

Instal·lació de la fàbrica d'explosius "Cloratita" a la zona de Sebes.

1948. (75è aniversari): 3 de gener. Entra en servei la central hidroelèctrica, aleshores de “Riegos y Fuerzas del Ebro” ( després de FECSA i avui d'ENDESA). Quan es posà en servei s’acabaren les “restricciones” d’electricitat a Cataluña. La Central tenia quatre grups de turbines Kaplan d’eix vertical i alternadors trifàsics d’eix vertical, amb una potència màxima de 40.500 kW. El primer director fou Gaspar Echevarría.

Abril. Primera cantada de caramelles a Flix.

9 de juny. El llaüt “Pignatelli” de Miravet inaugura la nova resclosa que passa per sota de l’istme de Flix. La resclosa té 50 metres de llargària, 4,75 metres d’amplada i permet passar vaixells de 60 Tn. En quan al túnel de navegació té 283 metres de llargària, 12 d’amplada i 12 d’alçada mitjana.

 

1973. (50è): 17 de febrer. Antonio Aigé Pascual, Governador Civil de Tarragona, presideix l’acte de lliurament de premis del Primer “Premio Villa de Flix a la Labor Sanitària Local”.

1998. (25è): 4 de desembre. Inauguració per part del Conseller de Medi Ambient, Joan Ignasi Puigdollers,  de la Depuradora d'aigües residuals, capaç de tractar 1949 m3 d’aigua al dia. La inversió ha estat de 740 milions de pessetes.

2013. (10è): 20 de febrer, Ercros fa el penúltim cop d'ERO a la Fàbrica,  d'una plantilla de 207 treballadors n'afectà a 156.