28 de gener del 2024

1974, l'any del pont d'Ascó.

 

1974 és l'any del pont d'Ascó. Enguany farà 50 anys que entrà en servei una de les infraestructures que han marcat la vida de la història recent de la comarca de la Ribera d'Ebre, concretament el 4 de desembre. A principis d'any el Gobernador Civil de Tarragona, Antonio Aigé Pasqual, anunciava la construcció  i parlava de la transcendència per als pobles de comarca. No esmentava, però, el motiu principal de la seua construcció:  la construcció de les centrals nuclears d'Ascó.  

A partir del contingut del seu missatge es obligat preguntar-se, s'hauria construït el pont sense la decidida participació d'ENHER, FECSA i l'Electroquímica de Flix? La pregunta es fàcil de respondre.

Era el quart pont sobre el riu d'Ebre de la comarca, després del de la línia fèrria a l'alçada de García (1892), del de Móra la Nova - Móra d'Ebre, més conegut pel nom del Pont de les arcades (1943) i el  Pont de Flix (1951). Pont d'Ascó projectat per l'enginyer José Ma Alonso Biarge.

Important la lectura dels dos retalls del  Diario  Español de Tarragona

01/01/1974 - Diario  Español

"Missatge gobernador civil Antonio Aigé Pascual

Me complace muchísimo la construcción del Puente de Ascó sobre el Ebro. Lo he dicho en alguna ocasión, dada la necesidad e influencia que va a ejercer en aquella zona. Ello es bien patente y decisivo. Su trascendencia para los pueblos de la ribera del Ebro es evidente. La Comisión Central de Servicios Técnicos de Presidencia de Gobierno, la Diputación con su decidida participación y las empresas ENHER., FECSA y Electro-Quimica de Flix."

05/12/1974 - Diario Español

"En la tarde de ayer fue puesto en servicio el nuevo puente sobre el río Ebro, construido mediante aportaciones de la Comisión Provincial de Servicios Técnicos, Diputación,' Empresa Hidroeléctrica del Ribagorzana, Electroquímica de Flix y Fuerzas Eléctricas de Cataluña.

Ha representado una inversión de 42 millones de pesetas, como asimismo de las posibilidades de la comarca en orden a su promoción industrial, ya que se evita el largo rodeo a través de Mora de Ebro y la Venta Camposines,

Estando constituido por tres tramos.de hormigón píetensado de 96 metros de luz central y 48 de laterales, construido por el procedimiento de voladizos sucesivos, técnica que se utiliza por primera vez en nuestra provincia.

Para la construcción de la variante (es refereix a la carretera de Vinebre fins el pont, 10.800.000 pessetes de pressupost)), con una pendiente máxima del 5 por ciento. Se han removido 16.000 metros cúbicos de tierras y 45.000 metros de terraplén, invirtiéndose l a cantidad de 14 millones a cargo totalmente de la Diputación, independiente de la aportación de la Central Nuclear Ascó que ha contribuido en la parte correspondiente."

Testimoni de les procés de la construcció del pont fou sens dubte el recordat Carmel Biarnés d'Ascó, les seues fotografies dipositades i digitalitzades per l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre en són testimoni:

  • Pont sobre el riu Ebre entre Ascó i Vinebre - Codi de referència: ACRE340-81-N-594.
  • Reportatge de la construcció del pont d'Ascó - Codi de referència: ACRE340-81-N-58.  


21 de gener del 2024

Flix 1974, imatges i records.

 

31 de gener. Festivitat de Sant Joan Bosco, patró de l’Escola d’Aprenents. 

 

 Foto de grup de l’Escola de l’Escola d’Aprenents. 

3 de febrer. Constitució formal del nou ajuntament de Flix segons la normativa de l’època franquista: tres representants elegits per la representació familiar, tres en  representació sindical i tres més en representació de les entitats. A part hi ha l’alcalde Josep Barbero Ballester. Jaume Vidal Mata, regidor per la part de les entitats des del 1970, serà el primer tinent d’alcalde, i Fernando García Garreta, escollit pel terç familia el 1973, serà el segon tinent d’alcalde. La resta de regidors: Teresa Mata Ferrús, Ramon Armora Català, Joan Viñado Mora, Joep Bagés Sangrà, Bagés Sangrà, Benigno Corbella Mestres, Josep Ma Sabaté Pena i Agustí García Guiu.

d'esquerra a dreta: A. Treig, F. García Garreta, B.Corbella,  Jaume Vidal i J. Sabaté.
                                                              D'esquerra a dreta: A. Treig, F. García Garreta, B.Corbella,  J. Vidal, J. Viñado i J. Sabaté.
 

             8è curs d’EGB

         22 de març, ho diu La Vanguardia:

"Flix: Se precisan con urgencia doscientas nuevas viviendas. La villa de Flix, en la Ribera del Ebro, necesita con urgencia de nuevas viviendas dado el movimiento y crecimineto industrial de la población. A pocos kilómetros, y dentro del termino de Ascó, se levantarà la Central Nuclear ..."         

          3 d’abril. Darrer número de la revista Antorcha després de 18 anys d’existència. El darrer director és el mestre Félix Ruiz Forcada.

Equip de redacció de la Antorcha

30 d’abril. La Fàbrica de Flix és definitivament integrada a la S.A. Cros.

18 de maig. Primer número de la Voz de Flix, revista que substitueix la “Antorcha”. Revista quinzenal. El seu director fou Josep Jardí Gual. El preu de la publicació era de 8 pta. Destacar que l’editorial fou escrita en català, la resta de la revista ho fou en castellà excepte una poesia. El segon número de la “Voz” serà totalment en castellà. Deixarà de sortir després de molts entrebancs el 10 de desembre de 1976 després de 36 números, el preu del darrer era 20 pta, el número anterior fou en data 30 d’octubre.

6 de juliol. Festa - verbena dels quintos amb l'orquestra Montgrins i el conjunt Los de la Torre. 

4 d’agost. Es constitueix la Peña Blanquiazul de Flix, inaugurada per Manuel Meler, president del RCD Espanyol.

 El president del RCD Espanyol Manuel Meler amb tres joves seguidors de l'Espanyol al davant.

14 d’agost. El doctor químic Luís Espada Recarey, pregoner de la Festa Major.

        


Tardor. El Sindicat (o Cooperativa) agrícola registra la campanya de verema més gran de la seva història: 586.109 kg de raïm.

Setembre. El mestre Juan Martínez Segura, nou director de las Escuelas Nacionales, escoles que compartien aules a l'edifici del CLA (nou institut).

30 d’octubre. Incendi als magatzems i dependències de la Cooperativa Agrícola.

8 de desembre. Presentació del Grupo de Majorettes de Flix.

4 desembre. En servei al transit del nou pont a Ascó.

 

Diario Español: "En la tarde de ayer fue puesto en servicio el nuevo puente sobre el río Ebro, construido mediante aportaciones de la Comisión Provincial de Servicios Técnicos, Diputación,  Empresa Hidroeléctrica del Ribagorzana, Electroquímica de Flix y Fuerzas Eléctricas de Cataluña".

12 de desembre. Ramon Masot Fontanet nou alcalde de Flix en substitució de José Barbero Ballester.

                                                                     Ramon Masot prometent el càrrec. Fotografia de l'Arxiu Municipal de Flix (AMFL)