10 de gener del 2025

1873: "Asesinato del coronel Maturana por el cabecilla Agramunt, cura de Flix".

El setmanari  satíric, republicà i anticlerical de Madrid, El Motín, al número del 27 de novembre de 1913, oferí a pàgina sencera una representació de la violenta mort del coronel Eduardo Maturana, amb un dibuix subtitulat "asesinato del sr Maturana por el cabecilla Agramunt, cura de Flix", on es veu d'esquena el capellà trabucaire flixanco, Josep Agramunt, posant-se la guerrera de l'uniforme del malaurat militar, qui veiem al terra envoltat per soldats carlins clavant-li al tors nu la punta de la baioneta. La dramàtica escena que ofereix El Motín s'ha de situar en la victòria  de les partides carlines a Prades l'octubre de 1873, a la Tercera Carlinada.

El 1873, 20 d’octubre, fou una de les dates més importants pel bàndol carlí, la victòria a Prades gràcies a l'acció concertada de les partides dels cap carlins Tristany, Cercós i lo Capellà de Flix. Entre les víctimes de la desfeta liberal hi haurà el coronel Eduardo Maturana, cap del batalló de caçadors de Barcelona. Diuen les cròniques que Lo Capellà de Flix, Josep Agramunt, fou qui l’empaità tot sol i que l’uniforme i les creus del coronel les utilitzarà el mossèn durant la resta de la Tercera Guerra Carlina.

2 de gener del 2025

2025, efemèrides flixanques.


1875 

 

Fa 150 anys, 19 de juny de 1875, després d'un setge de 16 hores es rendeix el castell de Flix. Uns 150 soltats carlistes lliuraren les armes. A destacar la superioritat de l’exèrcit governamental, uns 2.000 homes, dirigits pel general Luís Gamir, comandant general de Tarragona: el batalló "Fijo de Ceuta", els mobilitzats de Tarragona, Reus i Flix, dues companyies del tercer batalló franc, quatre canons de Plasencia i 150 cavalls. Més de cent carlistes lliuraren les armes, prèviament uns quaranta carlistes havien desertat creuant l'Ebre, posteriorment serien detinguts i traslladats com a presoners a Reus.

1925

Creació consorci químic I.G. Farben que aplegaria BASF, BAYERN, AGFA, HOECHTS, ELEKTRON i  l'Electroquímica de Flix.


1950

17 de juliol. Inauguració del grup de habitatges Francisco Labadie Otermín. En reconeixement al Gobernador Civil de la província, (final de l'Av. Catalunya, aleshores “avenida José Antonio”), l'ajuntament aquest dia col·locaria al final de la promoció i davant el riu un bust amb la inscripció “Flix a Francisco Labadie”,  bust  que desapareixeria misteriosament l’any 1977.


1975 

 

14 d’agost. Josefina Rius de Pfefferkorn, llicenciada en Filosofia i Lletres, primera dona en llegir el Pregó de la Festa Major.

 

Es constitueix el Moto-Club Flix. El seu primer president fou Alfonso Hernández García.

 

Constitució del Club Handbol Flix. El primer president fou Joan Fontanilles Riello.

 

Noves piscines municipals, la més gran amb  mesures olímpiques.

 

Setembre. Amb 49 alumnes  es constitueix el Centre Municipal de Formació Professional 

      

2000

15 d’abril. Donació, benedicció i inauguració d’un orgue realitzat durant sis anys per un grup de jubilats: 

Josep Català Llurba, Domingo Ferrús Sangrà, Francesc Fortuny Llecha, Jaume Masip Vidal, Josep Masip Llecha, Santiago Mulet Pujol, Marcos Mur Navarro, Santiago Pérez Martínez, Ramon Rosich Cortina i Eugeni Sabaté Nogales.

 Treball realitzat sota la direcció de Rossend Aymí Escola, qui ha realitzat el concert inaugural. L’acte fou presidit per Joan Rigol, President del Parlament de Catalunya i els bisbes de Tortosa i Lleida, Xavier Salinas i Francesc X. Ciuraneta. Comptà amb la participació especial de Josep Vila Casañas, director de l’Orfeó Català, qui ha compost un Te Deum especial per a la inauguració.