16 de novembre del 2008

16 DE NOVEMBRE DEL 1938 - 16 DE NOVEMBRE DEL 2008







"Parte oficial del Cuartel General del Generalísimo: En el dia de hoy nuestras victoriosas tropas han conquistado los pueblos de Flix y Ribarroja y han terminado la ocupación del terreno que aún le quedaba al enemigo en la orilla derecha del Ebro..."


En realitat Flix no fou ocupat fina el 17 de novembre a les 7 del matí, les tropes franquistes s'havien quedan a la serra derls Monredons en fer-se fosc el dia 16. La pluja i l'escassa visibilitat afavoriria la retirada de les darreres tropes republicanes. El darrer en creuar l'Ebre pel pont de ferro fou el mateix tinent-coronel Manuel Tagüeña. qui acte seguit donà l'ordre de la destrucció de l'esmentat pont de ferro. 70 anys després el poble de Flix ha rememorat aquell dia amb la inauguració d'un monument dedicat al Pont de Ferro i de record a tots els que varen participar a la Batalla de l'Ebre. La presència de la filla del Tinent Coronel Tagüeña, del cap d'estat major de la 35 divisió internacional Julian Henriquez Caubín, del net de cap d'enginyers Teodoro González, tots tres expressament vinguts de Mèxic, i del fill de Julián Diamante, enginyer responsable del pont de ferro, entre d'altres testimonis d'aquell 16 de novembre del 1938, ha estat el punt emotiu d'una diada de record i homenatge que ha tingut l'acompanyament del "Cant dels Ocells" de Pau Casals per part de la "Jove orquestra de l'EMMF" de Flix

4 comentaris:

txema ha dit...

I qui paga el desplaçament de Mexic a Flix?l'ajuntament,si es així,ho trobo molt malament,per que al carrer Pere quart,no ens posen les faroles dels blocs,per què no hi ha presupost.

quim ha dit...

Va ser un cap de setmana molt emotiu i trobo que s’havia de fer. Ho hagi pagat l'Ajuntament o Maria Santíssima. Mai podrem tornar, ni molt menys pagar lo que tota aquella gent va donar per que el mon fos d'un altra manera. I ho dic amb tots los matisos que hi poden haver. En alguns moments sentia vergonya que ho haguem tingut de fer 70 anys després. Però tots sabem que ha passat aquests últims 30 anys...
Més gros seria que els diners que l'hi va costar a l'Ajuntament (pera mi estan ben gastats) s’haguessin destinat a gent que corre i xute pilotes per camps de terra, gespa, parquet o ciment. Que deu n’hi do los que s’han arribat a gastar ... Cadascú ho veu a la seva manera això de com es gasten los diners a l’administració. A més, unes faroles s’haurien i s’han de poder instal•lar fent-ho compatible amb actes com los que es van fer aquest cap de setmana. No podem crear disjuntives entre faroles i actes de Memòria col•lectiva. Unes han de fer llum al present i els altres al passat, sinó el futur ben negre mano!.
Pere poseu los llums al carrer Pere quart d’una vagada home!!

Endavant amb la feina.

2teixidor ha dit...

Fins l'onze de gener de 1939 no van ser conquerits los Masos( Móra la Nova).
Ho vaig trovar fa pocs dies a l' hemeroteca de La Vanguardia.

Angel ha dit...

josemarix, sense entrar a valorar el teu comentari pots estar ben tranquil pels diners. Hasta lo passat dia 13 lo viatge lo va pagar de la seua butxaca los 4 gats que som a la assossiacio "Lo Riu" y a última hora ens va arrivar la subvenció de la Direcció General de Memorial Democatric als que voldria agrair l'esforç que han fet per mantenir el compromis. L'ajuntament de Flix ens ha fet costat desde lo primer moment de manera incondicional perque com Quim diu de manera molt encertada es una cosa que s'havia de fer.