20 de juliol del 2010

NOTA DE PREMSA DAVANT EL MTC

"Aquest matí, Lluís Salvadó, secretari d’Organització d’ERC a l’Ebre, i Pere Muñoz, senador d’Esquerra dins l’Entesa Catalana de Progrés, han comparegut en roda de premsa per explicar que demà, el senador Muñoz, interpel·larà el ministre d’Indústria al Senat per tal que informi sobre el calendari previst per fer pública la decisió sobre la ubicació del cementiri de residus nuclears, com també per saber si el Govern espanyol pensa complir la promesa que tindrà en compte la voluntat del territori que hagi presentat candidatura per acollir-lo.

En aquest sentit, Muñoz ha fet referència a l’aprovació de mocions contràries a acollir el cementiri de residus nuclears a Catalunya aprovades als ajuntaments, els consells comarcals, les diputacions i el Parlament de Catalunya, i ha advertit que “el Ministeri d’Indústria i el Govern espanyol no pot ubicar l’MTC a Ascó si té en compte aquestes mocions i pretén complir la seva paraula”. En la interpel·lació al ministre, Muñoz també li demanarà si és cert que tenen previst incentivar econòmicament els municipis que acullin l’MTC, perquè sembla que en aquests moments hi ha incertesa sobre aquesta qüestió, ja que segons el calendari previst s’hauria d’haver fet pública l’ordre ministerial i encara no ha sortit a la llum.

Per tant, segons Muñoz, l’objectiu d’Esquerra és fer-li arribar al ministre la situació de la convocatòria catalana i ha afirmat que “volem fer arribar al ministre la fractura social que la candidatura d’Ascó per acollir l’MTC ha suposat per al territori, com també el posicionament contrari d’ajuntaments, consells comarcals, diputacions i, sobretot, del Parlament de Catalunya”, perquè “entenem que el Ministeri ha rebut un altre missatge de part de l’AMAC i entitats que no són de representació pública. El ministre ha de saber quina és la realitat”, ha afirmat Muñoz.

D’altra banda, el secretari d’Organització d’Esquerra, Lluís Salvadó, ha volgut refermar tres punts concrets. El primer, que l’objectiu de la interpel·lació de demà és el de clarificar terminis. Segons Salvadó, “seria impresentable que comuniquessin la ubicació de l’MTC en ple mes d’agost; per tant, exigirem que comuniquin la decisió ràpidament, fora de l’agost i, per tant, abans de les eleccions del Parlament de Catalunya”. El segon, que és molt preocupant que PP i PSOE acostin posicions, perquè quan ho fan és per fotre a Catalunya; ho hem vist amb la sentència del Tribunal Constitucional, on els magistrats socialistes han protagonitzat la retallada, tenint als magistrats populars fent de pantalla, i també ho hem vist amb l’aprovació recent de la Llei de Ports amb un pacte PP-PSOE, llei que perpetua la gestió centralista dels ports catalans” i el tercer, que si la decisió és d’ubicar l’MTC a Catalunya, “Esquerra ho entendrem com una nova agressió a la sobirania de les institucions democràtiques del nostre país”.

Salvadó ha reiterat la petició a l’alcalde d’Ascó que retiri la candidatura per acollir l’MTC, perquè no pot anar, ell sol, en contra de la voluntat de Catalunya i de la resolució del Parlament. A més, li ha demanat que no vagi de la mà del PSOE i del PP en aquesta qüestió. Salvadó ha aprofitat per denunciar els processos poc transparents de l’AMAC, amb una gerència que sense cap tipus de legitimitat democràtica determina la política nuclear de l’Estat." (nota de premsa d'Esquerra amb motiu de la roda de premsa prèvia a la interpel.lació al ministre d'Indústria Miguel Sebastián)