4 de juny del 2012

"LA RIUADA"

Acabo de rebre el darrer exemplar de "La Riuada", revista d'informació cultural de Móra d'Ebre. Aquesta vegada dedicada a una de les nissagues d'escultors més importants que ha donat la capital de la Ribera,  i alhora segurament més desconegudes com és la dels Ferrer.

Com recorda l'editorial des de l'any 1995, quan publicaren l'exemplar numero 3 dedicat al Santiago Costa, recordar que el número 1 havia estat dedicat al gran Julio Antonio...han passat trenta publicacións, disset anys... i després de conèixer l'obra dels Ferrer, podriem ben be dir:"Ja era hora !!".

La nissaga del Ferrer ha aportat cinc escultors a Móra d'Ebre: Miquel Ferrer, Ramon Ferrer, Feliu Ferrer (pare), Feliu Ferrer Galceran (fill) i Miquel Ferrer Galceran, nissaga a la que pertany la fundadora de "les Mínimes" sor Filomena Ferrer. Amb una obra que destaca popularment, coneguda per la majoria, especialment els tarragonins, el "monument a Roger de Llúria" (1889) de la Rambla Nova de Tarragona de Feliu Ferrer Galceran.

Amb aquesta revista la gent de "la Riuada" mostren i demostren amb orgull i amb tota mena de detalls l'obra dels Ferrer, a la que hi afegeixen un estudi de l'altre gran escultor que faltava esmentar, Carles Mani, tot recordant la seua vinculació amb Gaudí. Una revista que es manté fidel des del primer número a un estil propi, que fa que avui per avui sigui una de les revistes més interessants que tenim al país. Una revista amb un apartat final que crida l'atenció i que s'ha mantingut: "Era de noche y sin embargo llovia...", les úniques paraules en castellà, una absurda frase proverbial per a les incongruencies, aquest cop dedicat a un racó històric de Móra, el carrer de la Vila.