19 de febrer del 2014

PRIMER ANIVERSARI DEL DARRER ERO D'ERCROS.



L’amic Jaume al seu bloc ens recorda una data “nefasta” de la història recent de Flix. Avui  19 de febrer fa un any que que ERCROS anuncià la presentación d’un ERO (expedient de regulació d'ocupació) pel que s’acomiadarien 198 treballadors, 156, és a dir el 75 per cent de la plantilla, de la “Fàbrica” de Flix.

Avui, per tant fa un any de l'inici d'una modèlica demostració de solidaritat de tot un poble, una movilització exemplar de totes les entitats, associacions de tota mena, centres educatius,  veïns i veïnes, amb l’ajuntament al capdavant, en tot moment al costat dels treballadors i treballadores de la Fàbrica, d'Ercros i empreses auxiliars, en defensa del dret al treball.

Foren 43 dies de mobilització en tots els àmbits al costat del Comité de Treballadors: Concentracions, manifestacions, protesta devant la seu d’Ercros a Barcelona, vagues de fam dels membres de l’ajuntament, una cadena humana espectacular… fins i tot una donació de sang… Una acció de solidaritat que es guanyà les simpaties de tothom, tots els partits polítics, Parlament, mitjans de comunicació, tertulians i opinadors, pobles veïns…

Amb un final agònic, el 23 de març, després que dos dies abans els treballadors de Flix en assemblea havien rebutjat pactar l’ERO,  Ercros pactava amb els sindicats a nivell de tot el grup el comiat de 75 persones a Flix, anunciant amb un estil propi del segle XIX la llista dels afectats en un simple paper a la porteria, sense cap mena de respecte al dret dels  treballadors.
Tall de la Diagonal de Barcelona
Ha passat un any i seria bo fer un análisis de la situació que des d’aleshores ha viscut el poble… A tll d'exemple podriem analitzar l’evolució de l’atur: De gener a gener de 2013 al 2014, s’ha passat de 212 a 249 aturats (152 homes i 97 dones), xifra rècord a nivell local.

Una diferència que podria ser encara més gran, però que l’inici dels treballs de descontaminació de l’embassament ha ajudat a minorar sensiblement la situació. Una altra dada a tenir en compte que el grup d’edat, els més afectat han estat el dels majors de 45 anys, passant de 85 a 118 aturats en un any. Per sectors també podriem recordar que dels 37 nous aturats de l'any 34 pertanyen al sector industrial...

Molts s'han fet seua la dita, "qui dia passa, any empeny". Tindrem més ocasions per parlar-ne. De moment ens quedem en les contundents declaracions d'un alt càrrec de l'administració a l'ACN: "El 2017, o caixa o faixa" !?