27 de febrer del 2020

JOSEP CUBELLS "MINGOLEGUA" EN EL RECORD.




JOSEP CUBELLS ALBERICH (La Palma d'Ebre, 1920 - 2019) 

"El passat 27 de juny ens va deixar Josep Cubells Alberich, més conegut pel renom de Mingolegua, després de viure una vida plena, acompanyat pels seus i estimat per tots els que l'havíem conegut.  Josep era el més vell de la Palma d'Ebre, tenia  99 anys, el dia del seu decés serà recordat per coincidir en un d'aquells dies que romandran en la memòria col·lectiva, l'endemà del començament del foc més devastador dels darrers anys al nostre país.

Josep va néixer el 23 de març de l'any 1920, al carrer la Font Vella 21, a cal Mingolegua, nom de la casa dels seus pares, Elesbaan Cubells i Francisca Alberich, essent el tercer fill d'una família nombrosa de pagesos composta per  Francisco, Pepa i Raquel. Recordar que l'any que va néixer la Palma d'Ebre tenia 1.154 habitants, feia tres mesos que s'havien inaugurat les obres del Sindicat Agrícola i que el seu pare era regidor de l'ajuntament. 
 
De família pagesa, després d'estudiar a les escoles públiques de nens ubicades a cal Farré (carrer dels Perxes) amb un mestre valencià anomenat Salvador Ibiza, més conegut per Salvadorico, començà a treballar de pagès al costat del seu pare i germà gran, les Cisquelles, la Comitjana, el Clot, la Creveta, Tres Fonts... es convertiren en els seus llocs de treball d'aprenentatge de la vida de pagès de secà. Quan acabava de complir 18 anys va ser cridat a files, formant part de la Quinta del Biberó, lleva que se suposava havia de cobrir tasques auxiliars, però que el 25 de juliol de 1938 participà en primera línia en l'ofensiva republicana a la batalla de l'Ebre, tot passant el riu per la part de Faió. Aventures i desventures amb 18 anys a la batalla de l'Ebre de la que no en voldrà parlar fins gairebé els seus darrers anys de vida. Setmanes abans de la desfeta de l'exèrcit republicà, Josep, veient la derrota, trobant-se prop d'Ascó i veient-se prop del seu poble, aprofità els pas de tropes pel riu per marxar cap a la Palma, amagant-se pel terme fins el final de la guerra. Després seria cridat a files per l'exèrcit vencedor i enviat a fer el servei militar a l'aeròdrom de Logronyo.


Un cop retornat a la Palma reprendrà la vida de pagès, s'aficionarà a l'ornitologia així com  a les noves tecnologies, estudiarà per correspondència electrònica, construint una de les primeres ràdios del poble. L'any 1948 es casà amb la filla gran de cal Secretari, Conxita Larrosa, amb qui tindrà dos filles,  Maria Jesús i Carme. La vida de pagès amb les activitats de caça amb tota mena de mitjans, el cultiu de xampinyons, la criança de periquitos, la merceria de la Conxita... amb tota mena d'esforços i treballs aconseguiren tirar endavant la família i que les seues filles poguessin estudiar carreres universitàries... Després vindrien les jubilacions, l'augment de la família des de Sabadell i Flix, els nets: Anna, Arnau , Júlia i les seues famílies, els besnéts i besnétes: Joan, Nil, Xènia, Carla i el petit Josep, nascut el 24 de juliol, gairebé un mes després del decés.


La seua mort va ser un dels titulars de les notícies de la setmana dels canals de televisió ebrencs, on constataven que havia mort un dels darrers supervivents de la històrica llevadel biberó. La memòria i els records de Josep  són un dels principals testimonis vius de la reconeguda sèrie Tremolors, magnífic documental que recorda els 115 dies que va durar la Batalla de l'Ebre, coproduïda per les televisions locals Canal Terres de l'Ebrei TAC12, sèrie estrenada l'any passat amb motiu del 80è aniversari de la batalla de l'Ebre i que enguany s'ha tornat a emetre."

 * Escrit de la revista EL MUSSOL de la Palma d'Ebre (num 90) realitzat en memòria i record del meu sogre Josep Cubells Alberich, més conegut al seu poble com el Mingolegua, revista que curiòsament té com a notícia més important els actes dels 100 anys de la seua Cooperativa, motor econòmic de la població, els anys que hauria celebrat el Mingolegua el proper més de març.