23 de febrer del 2013

ERCROS ÉS LA HISTÒRIA D'UN FRACÀS ? ( I )


        
 Fa 20 anys, “La Veu de Flix” del Juliol de 1993, ens oferí una entrevista a Josep Piqué, President del Grup Ercros i futur ministre amb els governs del  Partit Popular d’Aznar, actualment president de Vueling. Entre d’altres consideracions, declarà:
  •          “Ercros és la història d’un fracàs...
  •         ja no tornarà a ser mai més un grup industrial...
  •           La fàbrica de Flix era la vaca en què tots munyien,
  •            però ara la vaca ha deixat de produir llet i no sols això, ara en necessita”.
A continuació podem fer un repàs cronològic d'aquest fracàs, amb titulars com aquest de l'Ebre, "Ercros marxa, els residus queden", n'es una demostració de l'evidència, com ho ha estat la manera com han anunciat l'ERO el passat 19 de febrer, impropi d'un grup industrial:
 
 1989.
           30 de juny. Fusió CROS i E.R.T., resultat ERCROS. Sis mesos després, el 30 de desembre es comença a denominar ERKIMIA. És l'època daurada del grup KIO i de Javier de la Rosa.
1991.
         Flix té 5.025 habitants, dels quals 660  viuen a la Colònia. 709 treballadors a la Fàbrica.
          Abril. Es signa el Pla Industrial a la Fàbrica que contempla prejubilacions del personal a partir dels 54 anys d’edat.
1992.
           9 de juliol . Presentació de suspensió de pagaments del grup Ercros S.A.
           ERKIMIA ven a KEMIRA SA les fabricacions i negoci comercial del clorur fèrric, policlorur d'alumini i sulfat d'alumini.
1993.
           551 treballadors.
       29 de juny. Nombrosa manifestació de dones de treballadors, des del poble fins la porteria de la Fàbrica, en defensa del seu futur.
         Juliol. En una entrevista a la Veu de Flix, Josep Piqué, President del Grup Ercros i futur ministre amb els governs del  Partit Popular dirigits per José Ma Aznar, declarà:
         “Ercros és la història d’un fracàs (...) ja no tornarà a ser mai més un grup industrial (...) La fàbrica de Flix era la vaca en què tots munyien, però ara la vaca ha deixat de produir llet i no sols això, ara en necessita”.[1]
 1995.
          418 treballadors.
 1996.
          21 de gener. Una greu avaria en la planta del Cloroform vessa 6 tones de clor a l'exterior provocant un núvol tòxic sobre la població. S'activa el nivell màxim del Pla d'Emergència Exterior PLASEQTA.
         13 de febrer. La Fiscalia de Tarragona  solicita 1922 milions de pessetes a Erkimia a més de penes de 6 anys de presó per a 6 alts càrrecs i una multa de 8 milions, el motiu: presumpte delicte de contaminació continuada sobre el riu Ebre entre els anys 1988 i 1993.[2]
         Abril. El president d'ERKIMIA  i d'ERCROS Josep Piqué Camps es nomenat ministre d'Indústria del nou govern del Partit Popular. El 14 de juny Antoni Zabalza  Martí serà nomenat nou president d'ERCROS.
1997.
           401 treballadors a la Fàbrica.
         28 i 29  de febrer. Mobilitzacions dels pre-jubilats i pensionistes d’Erkimia en contra d'una sorprenent retallada de les pensions d'un 13,66% de mitjana.
         2 de juny.  Centenari de la Fàbrica. El 13 de novembre visita i conferència de l’ambaixador d’Alemanya a Madrid, Henning Wegener,  amb motiu del centenari de la Fàbrica.
         15 de novembre. El president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el ministre d’Indústria, Josep Piqué, inauguren una planta de producció de clor valorada en 7.000 milions de pta.
1998.
         2 de desembre. 4 jubilats d’Erkimia porten a terme una vaga de fam de gairebé cinc dies.


[1] Entrevista amb Josep Piqué, realitzada per Pere Josep Jiménez. Veu de Flix. 162. Juliol 1993.
[2] El gener del 2003 després d’un llarg judici, ple d’entrebancs i ajornaments, la fiscalia de Tarragona i els ex-directius arribaran a un acord . Cinc del sis acusats acceptaran penes de presó menor de sis mesos i una multa de 30.100 euros.