Diumenge 16, a la Palma d'Ebre, hem
tingut l'oportunitat de conèixer el món perdut dels forns d'oli de ginebre. Amb
una introducció inicial a la Sala de Baix de l'Ajuntament per part de Judit
Vidal, doctora en Història per la URV i autora de la publicació "Els Forns
d'oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d'Ebre"(2018), edició
promoguda per l'Associació Amics de Riba-roja.
Acte seguit hem començat una visita
guiada comentada i molt ben documentada a dos dels forns més ben conservats. En primer lloc ens hem desplaçat
a la partida de la Valinjova on hem visitat el forn d'oli del Prunero,
avui reconvertit en cabana.
A continuació ens hem traslladat a la
partida de la Sisquella, pràcticament al límit del terme de Cabacés, on hem
visitat l'original forn d'oli de ginebre del Madrilla.
fotografia d'instagram turismelapalmadebre |
La importància d'aquests forns d'oli de ginebre al seu
temps, citant les paraules que Judit Vidal ens diu a la introducció del seu
treball, és que "servien per obtenir l'oli de les soques i troncs de càdec i del
ginebre. L'obtenció es feia a partir de la combustió en sec. El producte final
tenia moltes propietats curatives, sobretot en veterinària, però també en
medicina, en cosmètica, en aromateràpia i en perfumeria".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada