18 de novembre del 2020

La cova del Porrerano, refugi durant la Guerra Civil.



L'ajuntament de la Palma d'Ebre ha senyalitzat els itineraris que es poden fer pel seu terme municipal amb rètols com el de la fotografia, una magnífica eina didàctica que ens introdueix al coneixement de l'entorn natural i històric.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) moltes famílies de la Palma d'Ebre, de Flix i d'algun poble veí van refugiar-se a la cova del Porrerano per evitar els bombardejos aeris. En aquell moment les coves eren molt més segures que els pobles, ja que quedaven amagades perquè estaven dissimulades  per la vegetació.

Amb aquesta introducció històrica i una descripció de la cova trobem un cartell que ens indica que som davant la cova de cal Porrerano, situada molt a prop del riu de la Cana, a pocs quilòmetres del nucli urbà, una de les coves - refugi que es van habilitar a la Palma d'Ebre per tal acollir a la població civil que es refugiava dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil, especialment provinents del poble de Flix després del primer bombardeig aeri sobre població civil realitzat  la nit del 23 de febrer de 1937.  Cova - refugi a la que s'hi haurien de afegir la cova la de cal Poquet, del Quel, de cal Gori, la de cal Rendé, la cova i font de la Valinjova del Galceran o la del Quicanyo.

Més de 80 anys del final de la Guerra Civil i encara trobem present en la memòria de la gent gran dels nostres pobles records i vivències a les diferents coves / balmes. Un tema que es mereix un estudi en profunditat  i que pel que es refereix a Flix tenim excel·lents referències al llibre A l'aixopluc de les balmes (2012) de Berta Treig Carranza, on hi trobem un recull de testimonis que van viure entre d'altres a les coves de Montbrió, del Sord, de Pach, de Marca, de Violí  o de Teodora, aquesta darrera segurament la més gran, on hi arribarien a viure unes 54 persones.