19 d’abril del 2008

DE SORPRESA EN SORPRESA

La gent de l'Ebre anem de sorpresa en sorpresa des de les darreres eleccions generals del passat 9 de març. Entre "l'emergència nacional" de l'aigua i l'incident inèdit de les partícules radioactives fora de control de la Central Nuclear d'Ascó, amb novetats cada dia que passa, ens podriem qüestionar si la llarga campanya electoral té quelcom a veure en aquesta dituació d'emergència, ja que aquests tipus de situacions quan arriben són el resultat d'un procés amb responsables tècnics i polítics al seu front.

En el cas d'Ascó I ahir els alcaldes varem ser reunits amb els responsables d'ANAV i, s'ha de dir que, entre paraules vam poder entreveure una mena de disculpes pel succés, reconeixent que varen subestimar la sensibilitat social sobre el territori i la repercusió mediatica que s'ha generat, entenent que aquest fet el ha fet perdre credibilitat. Això sí, tot insistint en la poca rellevància radiològica de la fuita per a la salut de les persones i el medi ambient. Confoirmant que s'han trobat 140 punts amb elements de contaminació entre els dies 14 de març i 8 d'abril, 90 punts entre el 8 i 16 d'abril i i punt el dia anterior 17 d'abril.

Hores abans vaig reunir-me amb responsables de protecció civil i dues inspectores del Consejo de Seguredad Nuclear, area de Vigilància Radiològica Ambiental, que s'han desplaçat fins la zona per eliminar tota mena de dubtes, amb l'inici a partir del dilluns d'una inspecció radial entre els termes d'Ascó, Vinebre i Flix, per comprobar que no hi hagi cap partícula radiactiva, comprobació que es farà tanmateix a l'interior del mateixos nuclis urbans.
NOTÍCIES RELACIONADES:

Mentres el dimarts 22 d'abril els alcaldes hem estat convocats a la seu del Consejo de Seguredad Nuclear. És de preveure que rebren noves informacions al respecte...