16 d’abril del 2008

LA PREMSA, ELS ALCALDES I LES NUCLEARS D'ASCÓ

Avui a Madrid estant amb motiu de la inauguració de la IX Legislatura a càrrec del rei Juan Carlos I a la seu del Congrés de Diputats, avui vestit de gala i amb tota la parafernàlia militar i regia, amb presència de tots els diputats-des i senadors-res. La notícia de la destitució entre d'altres del director de la Central Nuclear en Rafael Gasca, aixi com el tema més repetit entre els parlamentaris, amb visions totalment polièdriques referents al transvassament de l'Ebre a Barcelona, i amb el rerefons de la llarga regional d'Esquerra d'ahir al vespre, permeteu-me que esmenti dues notícies periodístiques referent a la preocupació dels alcaldes de la zona d'Ascó en relació a les darreres fuites radiactives de les centrals nuclears d'Ascó, amb el convenciment personal que encara tindrem més novetats al respecte:

Diari de Tarragona

“….I és que els alcaldes de la Ribera d'Ebre han rebut les últimes dades amb preocupació i desconfiança, «el CSN diu que la central ocultà informació, això és greu i genera desconfiança», apuntava ahir l'alcalde de Riba-roja, José Luis Aparicio, «si d'un fet que no té importància no s'informa bé, què passarà quan succeeixi algun fet realment greu?», lamentava. Des de Vinebre, l'alcaldessa, Gemma Carim, admetia el desconcert pel ball de xifres mentre convocava ahir al matí el pla local d'emergència nuclear per explicar les novetats del succés. I des de Flix, l'alcalde, Pere Múñoz, ratificava la sensació de preocupació: «l'opinió pública en el tema nuclear és molt sensible, al final no ens acabarem de creure els comunicats dels organismes oficials. És preocupant….».

EL Periodico

“...Diversos alcaldes de l'entorn de la central nuclear Ascó 1 i veïns d'aquesta població van coincidir ahir a mostrar la seva desconfiança en l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), titular de la planta, després que se sabés que la fuga d'elements radioactius ocorreguda el novembre del 2007 --i comunicada al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) el 4 d'abril passat-- va ser cent vegades més gran del que es va admetre inicialment. Els 13 alcaldes de la zona d'Ascó pertanyents a l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals (AMAC) i el CSN es reuniran dimarts que ve per analitzar la reclassificació a nivell 2 de la fuga radioactiva a la central de la Ribera d'Ebre. Rafael Vidal (CiU), alcalde d'Ascó i treballador de la central, va explicar que saben que no hi va haver perill per a la població, encara que sorprèn la nota del CSN perquè apunta "que l'ANAV no va dir la veritat". Pere Muñoz (ERC), alcalde de Flix, es va mostrar partidari d'exterioritzar el malestar dels representants municipals davant el que considera una "ocultació" d'informació...”