6 d’abril del 2008

SOBRE LES PARTÍCULES RADIACTIVES A LA CN ASCÓ I


El proper mes de juny farà 25 anys de l'entrada en funcionament de la central nuclear Ascó I. El grup II no entrarà en funcionament fins el juliol del 2005. Recordo precisament aquestes dues dates per intentar situar en el seu context les informacions que ens arriben de la "detección de partículas radiactivas en la Central Nuclear de Ascó", títol original de les dues comunicacions rebudes ahir dissabte a les 14,39 h i a les 15,21 h a les oficines municipals, dos notes de premsa , la primera de la CN Ascó, i la segona del CSN. La segona comunicació tramesa per la Subdelegación del Govern central a Tarragona recordava que per al nostre coneixement : NO ACTIVA EL PENTA. Dependències municipals que, per cert, els caps de setmana romanen tancades fins el dilluns. Avui per assegura-me hi he anat i he trobat els dos fax que feia esment. Tot i així, tal com recorda l'article del diari el País, vaig rebre la informació per la tarda a través del mitjans de comunicació.

"Aquí falla la comunicación"

El alcalde de Flix (Ribera d'Ebre) y senador por la Entesa, Pere Muñoz (ERC), lamentó ayer los escasos canales de comunicación que existen entre los ayuntamientos, las centrales nucleares y el Consejo de Seguridad Nuclear. El primer edil de este pueblo vecino de Ascó y situado apenas a tres kilómetros de dos centrales nucleares -Ascó I y II- no tenía ayer al cierre de esta información ninguna notificación oficial de lo ocurrido y, de hecho, tuvo conocimiento del incidente gracias a una llamada telefónica de EL PAÍS. "Está claro que aquí falla la comunicación", lamentó Pere Muñoz, y añadió que "otras veces" sí ha recibido llamadas de Protección Civil para darle explicaciones de otros sucesos.
La fuga de partículas radiactivas al exterior es un hecho sin precedentes en la historia de la industria nuclear española. Así lo aseguraron ayer fuentes del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), que, sin embargo, restaban importancia al suceso debido a la escasa actividad radiológica de las partículas detectadas, a la poca cantidad que hasta el momento se han encontrado y al hecho de que todas están localizadas en el interior del recinto industrial, con acceso restringido.
A lo largo de los años, por otra parte, la industria nuclear se ha ido dotando de sistemas de medición cada vez más precisos, con lo que ninguna de las fuentes consultadas ayer se atrevía a asegurar que en el pasado no ocurrieran episodios similares.
El CSN, que hasta que culmine su investigación no conocerá el alcance detallado del suceso, aseguró ayer que "en el escenario más desfavorable", las dosis de radiactividad que hipotéticamente recibirían los trabajadores, el público en general o el medio ambiente se situarían "muy por debajo de los límites legales establecidos
". (El País, 6/4/08, Oriol Aimy).
25 anys de convivència amb les centrals nuclears i el fet sense precedents detectat aquests darrers dies motiven inevitablemament un seguit de consideracions. La primera, encara que sigui banal és que es renova la consciència que vivim en una zona nuclear. Que tenim uns Plans d'Emergència (PENTA) que són desconeguts per la majoria de la població. Que la seua direcció i control depen directament de l'Administración General del Estado. Que les informacions periodístiques palesen les contradictòries valoracions entre "la fuita radiactiva de baixa intensitat" del les comunicacions oficials i "l'accident radiactiu de la Central Nuclear" de les entitats ecologistes com Greenpeace...

La credibilitat de les administracions un cop més és en joc. L'opinió publica no es pot permetre en un cas tant sensible i preocupant com aquest que es jugui amb la informació, com s'ha fet per exemple els darrers dies amb la crisi de la sequera. Més que mai cal clamar per la responsabilitat dels nostres governants i deixar clar que la TRANSPARÈNCIA, INFORMACIÓ I CLAREDAT han de ser el denominador comú més elemental.



2 comentaris:

Unknown ha dit...

TRET DE EL PERIODICO

"El portaveu de l'ANAV ha recordat que la causa origen del problema es deu a les feines de recàrrega d'Ascó I de novembre del 2007, en què es va 'embrutar' amb partícules radioactives el sistema de ventilació de l'edifici de combustible. Ha explicat que aquest succés no era necessari notificar-lo oficialment al CSN perquè les partícules es trobaven dins d'un edifici radiològic. Ha afegit que encara estan investigant les causes que van provocar que sortissin a l'exterior.


sON PARTICULES AMB PODER DE TRESPASSAR MURS NO ?

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

No és de rebut que diguin que no cal comunicar un incident si no traspassa els límits del recinte. Els elements radioactius i la radiació que generen no entenen de "tanques" ni "llindars".

Caldria que el CSN obris un expedient sancionador a la central nuclear i que la sanció fos contundent, sense possibilitat de repercutir-la a la nostra tarifa elèctrica. Que fos tan contundent que fos més barat adoptar majors mesures de prevenció i control que pagar la sanció, com està passant fins ara.

Potser, un cop s'hagi descontaminat el pantà de Flix, toqui demanar descontaminar Ascó.