19 de desembre del 2009

19 DE DESEMBRE DE 1359

Aquest matí hem fet el darrer Consell Nacional d'Esquerra de l'any, tot i coincidint amb una data força especial, el 650è aniversari de la creació de la Generalitat de Catalunya, aniversari al que he fet referència en donar la benvinguda als consellers i conselleres com a president del Consell.

El 19 de desembre del 1359 s'acabava la reunió de les Corts Catalanes a Cervera convocada per Pere III el Cerimoniós amb la constitució de la Diputació del General, la institució que va donar lloc, posteriorment, a la Generalitat. El 1359, les Corts catalanes, que fins llavors eren itinerants, es reuneixen a Barcelona, Vilafranca i Cervera amb representants de tots els estaments socials de l'època: l'exèrcit, la noblesa, l'església i la reialesa. El rei Pere III el Cerimoniós aquest 19 de desembre i a Cervera constituïa la Diputació del General, institució que seria coneguda més per la Generalitat. El primer president fou el bisbe de Girona, Berenguer de Cruïlles.

Precisament a les corts de Cervera es donaria a conèixer un dels primers censos de població, aleshores tenint com a referent els focs, així se sap que Riba-roja tenia 17 focs, Ascó 45, Torre de l’Espanyol 8, Bovera 28, Maials 89, la Granadella 153, la Palma d’Ebre 62 , Flix en comptava 103 i el Mas de Flix 8.