28 d’octubre del 2010

DESACORD AL CONGRÉS PEL CEMENTIRI NUCLEAR

"PERE MUÑOZ LAMENTA QUE NI CIU NI PSC DONESSIN SUPORT A LA MOCIÓ D'AHIR D'ESQUERRA AL CONGRÉS OPOSANT-SE A LA UBICACIÓ DEL CEMENTIRI DE RESIDUS NUCLEARS

Després que ahir la nit Esquerra no aconseguís al Congrés de Diputats el suport de CiU, PSOE, PP i PNB, a la seva moció sobre el cementiri nuclear, el senador republicà Pere Muñoz ha demanat que el govern espanyol clarifiqui un calendari de tancament programat de les centrals abans de saber les dimensions i la necessitat de construir un magatzem centralitzat de residus nuclears.

Muñoz que ja ha liderat diferents iniciatives legislatives demanant al govern espanyol l’elaboració d’un pla de diversificació econòmica de les zones nuclearitzades que viuen avui dia del monocultiu nuclear ha recordat que “encara som a temps d’elaborar uns plans que permetin implantar alternatives econòmiques en aquests territoris davant el final de vida útil de les centrals”. El senador d’Esquerra s’ha lamentat de que CiU i PSC no hagin donat suport a aquest punt de la moció perquè cal donar una sortida econòmica, laboral i empresarial a les zones nuclears quan les centrals arribin a la fi de la seva vida útil. Segons Muñoz “no entenem com CiU, PP i PSOE neguen un futur diferent a un territori com la Ribera d'Ebre, i més i quan, convé invertir-hi per paliar la pèrdua demogràfica de la zona d'Ascó - Flix davant l'actual model econòmic que és fàcilment deslocalitzable”.

Muñoz ha reiterat que abans de les eleccions catalanes el govern espanyol hauria de definir el lloc on emplaçarà el cementiri de residus nuclears “perquè ja té tots els elements per prendre la decisió definitiva”. Per Muñoz això seria “una mostra de transparència i democràcia”. D’altra banda el senador republicà davant la manca de consens social i territorial existent sobre el cementiri de residus nuclears, i pel bé del futur de les àrees nuclearitzades; ha afirmat que “el cementiri nuclear no s’hauria d'ubicar prop d'una central nuclear”. Tal com va dir Joan Ridao en la seva intervenció durant la defensa de la moció presentada per Esquerra “cal buscar una solució als actuals residus, i si cal un emplaçament idoni del MTC en funció de la duració de la vida de les actuals centrals, no es pot fer pagar a les comarques que ja estan altament nuclearitzades’.

Per acabar Muñoz ha lamentat que ni el PSC ni CiU optessin tan sols per votar de manera separada i recolzar que el MTC no s’ubiqui a Ascó." (Nota de premsa d'ERC. Curiosament l'unic mitjà que ha fet notícia es Europa Press:

El Congreso rechaza la propuesta de ERC de situar el almacén lejos ...