Ahir Lleida recuperà part de la seua memòria històrica amb la inauguració de quatre monuments que dignifiquen les fosses comunes. El diari “Segre” ens ofereix a la portada una fotografia amb el títol "Mil víctimas de la guerra civil ya tienen nombre y apellidos en Lleida", una emotiva imatge on es veu la senyora Antonia Nogales emocionada mentre assenyala els noms dels quatre fills de Flix morts a Lleida, víctimes de la justícia feixista. Així podem llegir:
Milian Blanch, Rafael,
Nogales Cervelló, Josep
Prades Tendero, Asensi
Sabaté Català, Ramon.
Cronològicament cal recordar com el 18 d’abril de 1940, morien afusellats a Lleida Asensi Prades Tendero (amb 30 anys a l’ingressar a la presó de Pilatos. Era de Muñana - Albacete, peó i solter) i Josep Nogales Cervelló (45 anys), tots dos de la CNT. De Josep Nogales, com va recordar la seua filla Antonia Nogales, ahir a l’acte de dignificació de les fosses comunes que, “Ell no havia fet res, de fet, buscaven al seu germà”. El seu germà Ramon, membre de la CNT – FAI, qui tenia 30 anys, es trobava exiliat a França i estava acusat d’actuar de xofer a les sortides del Comitè pels pobles veïns.
Al mes següent, el 25 de maig moria afusellat a Lleida, Rafael Milian Blanch, de la CNT-FAI., tenia 25 anys. Al desembre, mentre a les presons de Pilatos i a la Punxa de Tarragona hi havia 32 detinguts veïns de Flix, el dia 23, després del consell de guerra del 16 de setembre de 1939, era afusellat a Lleida, el membre del Comitè i de la CNT, Ramon Sabaté Català. Havia estat un dels fundadors de la Col.lectivitat de Flix, regidor d’abastos de l’ajuntament, paleta, casat, tenia 35 anys a d’ingrés a Pilatos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada