15 d’octubre del 2010

LLUIS COMPANYS EN EL RECORD

Avui la figura del president Lluís Companys torna a tenir el protagonisme que es mereix. 70 anys després de l'afusellament del President màrtir, les contradiccions de la transició i la democràcia deixen en evidència les lleis de la memòria històrica.

Des de Flix, poble on aquesta tarda celebrarem molt especialment el Correllengua, es de justícia recordar la persona d'un del seus fills, Jaume Fortuny Fontanet (1918- 1988), a qui precisament l'ajuntament recentment li ha dedicat un racó: "la Placeta Jaume Fortuny".

Autor d'un magnífic llibre de memòries "TORNAREM A MORIR ?" (ed. Pòrtic, 1984) on a més de relatar els seus origens flixancos a través del seu avi "el vell de Marca", el seu refugi- amagatall a la cova d'aquest dels Vingalis, la persecució a que foren sotmesos el comissaris polítics de l'exèrcit popular, narra com a testimoni directe els darrers dies de la vida de Companys a la presó de Montjuic, detallant com pla intentar l'alliberament del President, motiu pel que viuria novament un consell de guerra per la causa instruida per l'intent d'alliberar el President el març de 1941..

"15 d'0ctubre 1940. Estirat al llit ploro i renego per dintre i per fora. Han assassinat el President de la Generalitat Catalana! Ho presentia, no han valgut les manifestacions que havia fet el company Pardo, que, al meu costat, segurament renega en silenci. El conec són una colla de botxins en acció continuada. Assassins potencials... Pobra Catalunya".



4 comentaris:

Julia ha dit...

Buenos días,
Llevo un tiempo buscando este libro ya que Jaume era el abuelo de mi marido y para el sería muy especial tenerlo. No sé si me podéis ayudar de alguna manera, porque desde Madrid es imposible. Gracias

Bego Fortuny ha dit...

Yo tengo copias de este libro! Te dejo mi correo para que me puedas contactar! begofortuny@gmail.com

Carlos Fortuny ha dit...

Hola Julia. Soy Carlos Fortuny Clares, el nieto mayor de Jaume Fortuny. Yo tengo las escrituras originales que hizo mi abuelo tanto en Catalan como en Castellano, pero la publicacion del libro original que tengo es en Catalan. Si quieres mas informacion, no dudes en contactarme por Facebook.
Un saludo

Carlos Fortuny ha dit...

Hola, yo soy el nieto mayor de Jaume Fortuny y he visto que estas intentando obtener un ejemplar.
Si deseas contactar me escribes en este correo c_fortuny@hotmail.com y miraremos de poder hacerte llegar uno.
Gracias