7 de maig del 2012

J E FLIX: 85è ANIVERSARI I A TERCERA CATALANA !!!

El futbol flixanco està d’enhorabona, ahir la Joventut Esportiva Flix aconseguí  l’ascens a la Tercera Catalana després d’un gran temporada, una fita esperada i desitjada que coincideix amb una altra fita clau per l’entitat: el 85è aniversari de la seva constitució.


El 7 de maig de 1927, fa tot just 85 anys, es constituí el club de futbol amb el nom de “Juventud Deportiva de Flix”. Francisco Tarragó Bagés seria el primer president i José Margalef Pellicé el primer secretari-tresorer. La resta de fundadors foren : Josep Mani Boyé, Ricardo Ranís Guiu, Ramon Guiu Teixidó, Josep Tarragó Llop, Salvador Tarragó Rofes, Francisco Guasch Andreu i Santiago Blanch Vilanova. Com a dada curiosa s’acordà posar una quota de 2 PTA per setmana, anomenat pessetot aleshores.

El 24 de juny amb un partit contra Mora d’Ebre i un empat a tres gols, s’inauguraria el camp de futbol de l’entitat al Pla de Don Gil, zona del Castell Vell.

Dos anys després, el 15 d´agost de 1929, Isidre Martí Barberá, alcalde de Flix i president del futbol local, qui un any abans havia unificat tot el futbol local dins la JD de Flix, integrant l’equip del Barri internacional i la Juventud Deportiva, inaugurà un nou camp de futbol a l’Illa, més conegut com “la Isla”, sobre uns terrenys cedits per la direcció de la Fàbrica. Així es jugaria contra el Vilafranca. L’equip de Flix va ser: Solé, Armora, Tarragó, Mani, Guiu, Blanch, Ranís, Mur, Català, Zabalza i Algueró. Suplents: Viñolas i Raduá. El resultat 4-2 favorable als locals. Cal recordar que l’endemà, segon dia de la festa major, tornarien a jugar i el resultat serà 0-3 a favor dels visitants.

Gràcies a la revista “Tivissa” tenim d’aquest anys una magnífica crònica en català realitzada el 17 de novembre de 1929 entre la JD de Flix, Amposta FC i el Lauria FC de Tarragona, signada per un històric del futbol local, Mariano Bagés:

El dia 17 de novembre com havíem anunciat. en el número passat, es va jugar en el Camp de l'Illa el partit amistós entre els equips "J. D. de Flix" i "Amposta F. C.". Va guanyar l'equip local per 3 a 2. El diumenge següent, el Flix retornà la visita al d'Amposta amb el resultat d'un empat a dos goals, segons el marcador, puix n'hi hagué un apuntat de més al compte dels ampostins, del tot inexistent, però fou voluntat del senyor "referée" que així fos. Els millors del Flix foren Algueró, que estigué colossal, Armora, Mur, Raduà, encara que tots estigueren prou bé. Per la part del d'Amposta, destacaren Talarn, Escrihuela, Arinyo i Vallvé. El dia primer d'aquest mes, vam tenir la visita del "Lauria F. C." de Tarragona, que sucumbí per 3 a 1, malgrat haver alineat el Flix alguns reserves. El Làuria entusiasmà amb tot el públic, per la rapidesa de joc i pel bon control de la pilota, però es perdia per massa "dribling". El Flix va jugar ensopit fins que Prads va fer.el primer gol, a partir del qual s'encoratjà i tot seguit Ranis féu el segon.”





FELICITATS !!!