22 de desembre del 2019

RECORDANT JOAN BAPTISTA SABATÉ SÀNCHEZ (1919 - 2005)




Amb motiu del centenari del naixement del mestre i compositor Joan Baptista Sabaté Sànchez (1919 -2005), ahir dissabte 21 i a l'estatge de la Unió Social, es realitzà un concert commemoratiu a càrrec de l'Orfeó de Flix,  entitat que tan estimà i dirigí durant gairebé 40 anys.
L'Orfeó de Flix, amb acompanyament d'un quintet de corda i la direcció d'Alfons Guiu, ens oferí una selecció del seu repertori amb tretze de les seves creacions més representatives, cançons de diferents èpoques i estils, amb peces tan emblemàtiques com:  Excelsior,  L'Amic i l'Amat, El meu riu, Divertimento - cap el sac, Ave Maria, Magnificat, Flix ciutat pubilla o Pageseta,  repertori d'homenatge amb l'afegit de l'acompanyament d’uns emotius audiovisuals  realitzats per Maria Pena. Acte del centenari presentat pel president de l'Orfeó, Lluís Sabaté.
BIOGRAFIA:
"Joan Baptista Sabaté i Sánchez va nàixer a Flix el 25 d’octubre de 1919. De ben petit inicià els seus estudis musicals als nou anys amb el professor Ramon Alabart. El seu primer instrument va ser el violí . Començà a treballar la múscia a Flix amb els mestres Diego Bargalló i Serapio González, per continuar més tard a Barcelona amb Francisco Jiménez. L’any 1932 entrà de violí a l’orquestrina My Honey Jazz, on també començà a tocar el trombó de vares.
Durant la Guerra Civil va ingressar a la banda de música de l’XI Cos de l’Exèrcit, amb l’onoven, un instrument totalment nou per a ell. Passat el conflicte, estudià per correspondència harmonia, teoria de la música i fonaments de composició amb el mestre Domingo Forns, sotsdirector del Conservatori del Liceu de Barcelona.
Fou director de les orquestrines Armonía i Pensilvania, de la banda Unión Musical i de la primera Escola Municipal de Música de Flix. En aquesta època composà tota mena de música per a banda i orquestrina i entrà a formar part de la Societat General d’Autors (SGAE).
L’any 1952 accedí a la direcció de l’Orfeó de Flix, entitat que acabava de nàixer, iniciant així l’etapa més important de la seua vida musical, la qual es perllongarà fins l’any 1993. L’Orfeó de Flix el distingiria com a Director Honorífic de l'entitat.
A principis de la dècada dels 90, per motius familiars va haver de traslladar-se a viure a Madrid. No obstant això, i malgrat haver deixat la direcció del grup coral, Joan Baptista Sabaté va continuar amb la seua tasca musical, col·laborant i dirigint un cor parroquial a Madrid, composant i ocasionalment col·laborant amb l’Orfeó de Flix durant les seues estades a la població.
La seua última i destacada actuació fou el 2002 amb motiu de la commemoració del 50è Aniversari de l’Orfeó de Flix, dirigint el cor de l’Orfeó, amb acompanyament instrumental de músics de la Jove Orquestra de Cambra de la Ribera d’Ebre (JOCRE),  interpretant una de les seues darreres composicions, el “Magnificat”.
Compositor prolífic, ha treballat molts tipus i estils. La seua obra va arribar a més d’un centenar de composicions entre música per a banda i per a cant coral principalment, amb gran nombre de peces religioses, sardanes i sobretot caramelles.
Ha estat objecte de gran nombre d’homenatges per diverses institucions i entitats.
·       L’any 1987 s’inaugurà amb el Casal Musical Joan Baptista Sabaté i Sànchez, amb  l'estatge de l'Escola Municipal de Musical de Flix i la nova seu de l'Orfeó.
·       El 1993 va ser distingit com a Director Honorífic de l'Orfeó de Flix.
·       L’any 1996 seria guardonat amb el Premi Sirga d’Or, distinció que atorga el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i el Consell Comarcal.
Morí amb 86 anys a Madrid el 16 de novembre de l'any 2005, els seus funerals es realitzaren a l'església parroquial de Flix."

(Entrada escrita a partir dels apunts biogràfics realitzats per Josep Antoni Collazos, historiador, cap de l'Arxiu històric de Flix i membre de l'Orfeó de Flix)