18 de desembre del 2019

"ROSSEND ESCOLÀ CUBELLS I MATIES PALAU: DOS PINTORS EXCEL·LENTS AMB BIOGRAFIA.


El diari digital del Camp Tarragona digital publica aquest dimarts 17 i a l'apartat El Fòrum un magnífic escrit signat per Jordi Manent que porta el títol:


"Rossend Escolà Cubells i Maties Palau: dos pintors excel·lents amb biografia".  

"El nostre país encara pateix un dèficit d’autoconeixement de la pròpia cultura. I aquest fet no només succeeix en molts àmbits culturals –museus nacionals, especialitzats i comarcals; difusió de l’obra d’escriptors, pintors, dramaturgs, escultors i tota mena d’artistes–, sinó també en el camp científic, historiogràfic, polític i un llarg etcètera. 
I és un fet irrefutable que de la mateixa manera que els darrers decennis hi ha hagut una gran florida en la recerca i divulgació de la història nacional i comarcal, no és menys cert que això ha repercutit profitosament en la redescoberta i difusió de força personatges de casa nostra que valen la pena de ser ressaltats.
Aquest és el cas dels pintors Rossend Escolà i Maties Palau Ferré, el primer de la Ribera d'Ebre i el segon de la Conca de Barberà. Són pintors d'estils ben diferents i amb unes pintures excel·lents. Segur que qualsevol amant de l'art sabrà copsar i valorar el geni que s'amaga darrere de cadascun."

Jordi Manent, filòleg i subdirector de la Revista de Catalunya. ens situa els dos pintors "d’estils ben diferents i amb unes pintures excel·lents. Segur que qualsevol amant de l’art sabrà copsar i valorar el geni que s’amaga darrere de cadascun". 

Ens obsequia amb una magnífica ressenya de les dos biografies, i amb una sensibilitat especial es refereix a la del recordat  Sirga d'or Rossend Escolà com "aquarel·lista finíssim i restaurador de temples", una ressenya que afegeixo al blog amb el permís de l'autor i de Tarragona digital:

 

"El llibre Rossend Escola Cubells (1918-2013). Colors i records de la Palma d’Ebre (Ajuntament de la Palma d’Ebre, 2019), escrit per l’historiador de Flix Pere Muñoz Hernàndez i que compta amb la col·laboració de Júlia Muñoz Cubells i Júlia Kühne Escolà, és una síntesi excel·lent entre la biografia d’Escolà i un primer estudi de la seva obra pictòrica. És una publicació preciosa, impecable quant a contingut, maquetació i colorit, molt recomanable per a qualsevol interessat en l’art pictòric.

La primera part del volum s’endinsa en els apunts biogràfics del pintor: la seva infantesa, els seus estudis artístics als Salesians de Sarrià, l’impacte de la Guerra Civil, la postguerra i els inicis com a pintor i restaurador professional i la seva vitalitat artística fins arribar als nostres dies. Escolà, nat i mort a la Palma d’Ebre, i que tingué una vida llarga i fructífera, ja que visqué fins als 95 anys, fou i és considerat un referent cultural de la Ribera d’Ebre.
 El do de la pintura se li despertà ben aviat al jove Rossend, i els seus pares, conscients del seu potencial, el van enviar a estudiar a Barcelona, a les Escoles Professionals dels Salesians de Sarrià. I, tal com concreta la seva biografia, gràcies a aquest aprenentatge «va emprar gairebé totes les tècniques pictòriques, apreses al taller de dauradors; des del fresc, passant pel tremp, fins a l’oli per a les pintures de caire religiós, per bé que amb els anys van destacar l’aquarel·la i la sanguina com a tècniques en què es trobà més còmode». I el cert és que Escolà és recordat sobretot com un gran aquarel·lista i com un extraordinari restaurador d’esglésies i obres religioses, tot i que al llarg de la seva trajectòria també va utilitzar tècniques com el collage, el carbó, l’acrílic, el llapis, la tinta i la pintura plàstica. La seva temàtica és variada, però les més recurrents són el paisatgisme, la religiositat, la natura morta i el retrat. Però a quin estil artístic pertanyia Rossend Escolà? La seva pintura es considera realista amb tocs impressionistes...."